Frankrijk staakt onderzoek naar smeergeld in locomotieven-zaak

De justitie in Frankrijk zal waarschijnlijk niet doorgraven in de steekpenningenzaak rond de aankoop van 38 locomotieven door de Nederlandse Spoorwegen van het Franse bedrijf CEC Alsthom....

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

Avocaat-generaal Segondat van het gerechtshof in Rennes, dat het onderzoek in de corruptiezaak in handen heeft, bevestigt zonder aarzelen dat twee maal commissie, in totaal ongeveer twee miljoen gulden, door CEC Alsthom is betaald aan twee Panamese bedrijven in het kader van de verkoop van 38 locomotieven aan de NS in 1989 en 1990. 'Die commissie is keurig als behorend bij de Nederlandse order opgenomen in de boekhouding van CEC Alsthom en zelfs bij de fiscus opgegeven', aldus de advocaat-generaal.

'Op het moment dat alles netjes in de boeken staat en het om commissie gaat die hoort bij een exportorder ligt het voor Frankrijk niet in de strafrechtelijke sfeer. Er zal hoogstwaarschijnlijk ook geen verdere strafvervolging plaatsvinden', verklaart Segondat. Daarmee is volgens de advocaat-generaal allerminst zeker dat er een Frans verzoek komt voor getuigenverhoor in Nederland, waarvoor de onderzoeksrechter nog geen enkel initiatief heeft genomen.

Segondat sluit niet uit dat bij de betalingen wellicht de Nederlandse strafwet is overschreden. 'Maar om dat boven water te halen, zal de Nederlandse justitie zelf een procedure moeten starten.' De zaak ligt volgens de advocaat-generaal echter niet eenvoudig. In het dossier is geen naam van een eventuele begunstigde in de Panamese bedrijven te vinden. 'Dat geld circuleert enige tijd van de ene valuta in de andere, tot het tenslotte op zijn nauwelijks te traceren eindbestemming aankomt.'

CEC Alsthom dat de twee betalingen naar Panama erkent, maar volhoudt dat het niet gaat om smeergeld voor Nederlandse politici, ambtenaren of werknemers van de NS, zou in het kader van de locomotieven-verkoop nog een derde betaling van ongeveer 900 duizend gulden hebben verricht. De ontvanger daarvan was het illegale partijfinancieringsbedrijf van de socialisten La Sages, geleid door Michel Reyt.

'Reyt zegt dat het om een commissie gaat die verband houdt met de Nederlandse locomotieven-order, terwijl CEC Alsthom beweert dat de betaling hoort bij de verkoop van de tramstellen aan Nantes. Noch voor de ene versie, noch voor de andere hebben we vooralsnog tastbaar bewijs in het dossier', aldus Segondat.

Segondat: 'Als het om trams voor Nantes gaat is er wellicht sprake van corruptie. Gaat het om de order voor Nederland dan is het voor de Franse strafrechter waarschijnlijk niet relevant'. Waarmee Reyt, om de Franse strafrechtelijke dans te ontspringen, een duidelijk belang lijkt te hebben bij zijn beschuldigingen richting Nederland.

Het parket in Rennes heeft nog geen verzoek tot inzage van het dossier ontvangen. Op het ministerie van Justitie in Parijs wordt gezegd dat het inzage-verzoek van Nederland nog in behandeling is. 'De zaak ligt niet eenvoudig. De Franse minister kan niet zomaar, vóór het onderzoek is afgerond, het dossier opvragen bij een onderzoeksrechter', verklaart een woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.