Frankrijk sinds Charlie

Weer is Frankrijk geraakt door een aanslag. Nu in de Zuid-Franse stad Nice, met zeker 84 doden tot gevolg. Sinds de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in januari vorig jaar was het land al in de hoogste staat van paraatheid. Wat gebeurde er allemaal sindsdien, tot en met gisterenavond?

Place de la République na de aanslagen op 13 november. Beeld epa
Place de la République na de aanslagen op 13 november.Beeld epa

7 januari 2015

Twee bewapende mannen dringen binnen op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en richten daar een bloedbad aan. Twaalf mensen komen om. De daders, twee broers, weten Parijs te ontvluchten.

9 januari 2015
De broers worden door de Franse politie gevonden in een loods buiten Parijs en komen om bij een politie-actie. Tegelijkertijd gijzelt een derde terrorist, Amedy Coulibaly, mensen in een Joodse supermarkt. Voordat Coulibaly kan worden geneutraliseerd vermoord hij vier mensen.

3 februari 2015
In Nice worden drie militairen neergestoken. De dader wordt doodgeschoten.

26 juni 2015
Bij een chemische fabriek in Saint-Quentin-Fallavier wordt een man onthoofd, de dader ramt vervolgens met een busje gasvaten die voor de fabriek staan, maar die komen niet tot ontploffing.

21 augustus 2015
In de Thalys van Amsterdam naar Parijs probeert een man een bloedbad aan te richten met een automatisch geweer. Drie Amerikanen doorzien het plan echter en weten hem te overmeesteren.

13 november 2015

In Parijs nemen negen terroristen zes doelen in de Franse hoofdstad Parijs onder vuur. Verreweg de meeste doden vallen in het Bataclan-theater, waar 89 mensen in koelen bloede worden geëxecuteerd.

De Franse president Hollande kondigt na de aanslagen de noodtoestand af. Het is voor de eerste keer sinds 2005 dat de noodtoestand wordt ingesteld in Frankrijk. Toen vanwege rellende jongeren die de voorsteden van Parijs en andere grote Franse steden in de brand zetten.

Bloemen bij Bataclan, na de aanslag op 13 november. Beeld reuters
Bloemen bij Bataclan, na de aanslag op 13 november.Beeld reuters

14 november 2015

IS eist de aanslagen in Parijs op.

15 november 2015

Frankrijk intensiveert de bombardementen op IS in Syrië en Irak als reactie op de aanslagen. Op een dag gooien Franse straaljagers liefst twintig bommen op 'IS-hoofdstad' Raqqa.

18 november 2015

De Franse politie valt het ene na het andere mogelijke broeinest van IS-strijders binnen in Parijs, jagend op de breinen achter de aanslagen. Ook in voorsteden van de Franse hoofdstad worden huizen uitgekamd. Op deze dag schiet de Franse politie Abdelhamid Abaaoud, een 28-jarige Belgische jihadist en hoofdpersoon achter de aanslagen, dood. Hij hield zich schuil in een huis in Saint-Denis, in het noorden van Parijs.

Arrestatie van Abdelhamid Abaaoud in Saint-Denis. Dit gebeurde op 18 november 2015. Beeld afp
Arrestatie van Abdelhamid Abaaoud in Saint-Denis. Dit gebeurde op 18 november 2015.Beeld afp

20 november 2015

De noodstoestand in Frankrijk wordt met drie maanden verlengd.

4 december 2015

De Franse overheid publiceert een gids in de vorm van een cartoon met als thema hoe een terreuraanval te overleven. De Franse autoriteiten stellen de gids beschikbaar in publieke gebieden en het boekwerk is ook online te vinden. Het onderstreept hoe terreur inmiddels deel uitmaakt van het dagelijks leven van de Fransen.

6 december 2015

De campagne voor de gemeenteverkiezingen in Frankrijk start. Marine Le Pen, leider van de rechtse partij Front National met omstreden opvattingen over de islam en vluchtelingen, blijkt in de peilingen te hebben geprofiteerd van de aanslagen en daardoor ontstane angst voor terreur.

1 januari 2016

In Valence rijdt een man met zijn auto in op vier soldaten bij een moskee. Later zegt hij dat hij de soldaten wilde doden. Op zijn computer wordt jihadistische propaganda gevonden. Er vallen geen doden.

7 januari 2016

Een man loopt met een nepbomgordel en hakbijl een politiebureau binnen in Parijs. Hij wordt meteen doodgeschoten, een politieman raakt gewond. Op het lichaam van aanvaller wordt een IS-vlag gevonden.

18 maart 2016

Salah Abdeslam, de meest gezochte man in Europa vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, wordt gearresteerd in de Brusselse wijk Molenbeek. Daarmee lijkt er eindelijk een streep te kunnen onder de jacht op de daders van de aanslagen in Parijs.

Salah Abdeslam. Beeld afp
Salah Abdeslam.Beeld afp

22 maart 2016

Er vinden aanslagen plaats op het Brusselse vliegveld Zaventem en de Brusselse metro. Drie terroristen blazen zichzelf op. Hun bommen zitten vol spijkers. Hun doel is duidelijk: zoveel mogelijk mensen doden. Er komen 32 mensen om het leven, exclusief de drie terroristen. IS eist de aanslag op. In Frankrijk wordt meteen na de aanslagen de veiligheid op alle stations, vliegvelden en andere publieke plaatsen opgehoogd.

13 juni 2016

In Magnanville wordt een politieagent in zijn eigen huis samen met zijn vrouw doodgestoken. Het 3-jarige kindje van het stel overleeft de aanslag. De dader wordt gedood door de politie. IS claimt verantwoordelijk te zijn voor de moord op het echtpaar.

14 juli 2016

President Hollande kondigt zeven maanden na de aanslagen in Parijs aan dat de noodtoestand na 26 juli niet meer verlengd zal worden. Hij doet dat op de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet. De noodtoestand was twee keer verlengd sinds de aanslagen in Parijs, de laatste keer om grote sportevenementen als het EK voetbal en de Tour de France te dekken.

14 juli 2016

Wanneer mensen op de late donderdagavond teruglopen na het traditionele vuurwerk op Quatorze Juillet te hebben bekeken, rijdt een witte vrachtwagen in op de mensenmassa op de boulevard van Nice. Zeker tachtig mensen komen om het leven. IS claimt de aanslag, Hollande verlengt toch weer de noodtoestand. Hij kondigt aan de strijd in Syrië en Irak 'op te voeren'. Minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve spreekt van 'een oorlog'. In de regio rond Nice worden allerlei grote evenementen geannuleerd en premier Valls kondigt drie dagen van nationale rouw aan vanaf 16 juli.

De aanslag in Nice is de zevende door IS geïnitieerde aanval op Frankrijk gerekend vanaf de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo (7 januari 2015) en inclusief de verijdelde aanslag op de Thalys in augustus vorig jaar. In totaal kwamen er bij die aanvallen zeker 230 mensen om het leven.

Het terrein rond de Promenade des Anglais is afgezet. Beeld ap
Het terrein rond de Promenade des Anglais is afgezet.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden