Frankrijk schrikt van 'nieuw antisemitisme'

De Parijse voorstad Sarcelles wordt wel 'klein Jeruzalem' genoemd, omdat er zo veel Joden wonen. Doorgaans leven ze in harmonie met de even omvangrijke islamitische bevolking. Tot afgelopen weekend, toen een pro-Palestijnse betoging uitliep op rellen. Een kosjere kruidenierszaak ging in vlammen op. Een drogisterij werd in brand gestoken om het simpele feit dat de drogist een Jood is.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Een week eerder waren na een demonstratie twee synagogen belegerd. Frankrijk is geschrokken van deze antisemitische ontsporingen. 'We moeten de waarheid onder ogen zien: er is een nieuw antisemitisme in Frankrijk', schreef Le Monde gisteren. Een nieuwe vorm van jodenhaat, vooral gedragen door moslimjongeren uit de banlieues, anders dan het katholieke, roya-listische antisemitisme van weleer.

Premier Valls veroordeelde het geweld tegen joodse bezittingen, maar wilde de kwestie ook in perspectief zien. 'We moeten niet alles op een hoop gooien. De grote meerderheid demonstreert om legitieme redenen - verontwaardiging over de gruwelen van de oorlog', aldus Valls in Le Parisien.

Demonstraties in Lyon, Marseille, Straatsburg en andere steden verliepen zonder problemen. Alleen in de regio Parijs kwam het tot ongeregeldheden en dan ook nog eens door toedoen van een kleine minderheid van de demonstranten. Dat mag allemaal zo zijn, vond Le Monde, maar 25 jaar geleden zou het toch ondenkbaar zijn geweest om op straat slogans te horen als 'dood aan de Joden' of 'Hitler had gelijk'.

Het idee van een nieuw antisemitisme is eerder verwoord. In 2004 sprak Jean-Christophe Rufin na een reeks incidenten van een nieuwe vorm van jodenhaat in een rapport voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook Rufin zag islamitische jongeren als nieuwe antisemieten. Daarnaast hekelde hij het 'subtiele antisemitisme' van extreem-linkse groeperingen die zich tegen Israël keerden. Zijn conclusies waren destijds omstreden: volgens links zou Rufin antisemitisme verwarren met legitieme bezwaren tegen de Israëlische politiek.

Die discussie keert nu terug. Tijdens de pro-Palestijnse demonstraties trekken extreem-links en islamisme gezamenlijk op. Achter de rode vlaggen lopen mannen die 'Allah Akbar' roepen.

Volgens critici sluit links zijn ogen voor het antisemitisme van moslims, want schreef columniste Natacha Polony in Le Figaro, 'anders moest het toegeven dat de slachtoffers van racisme en discriminatie op hun beurt de haat kunnen belichamen'. De linkse krant Libération kwam tot eenzelfde conclusie: 'Een conformistisch links heeft het lange tijd niet willen zien: er bestaat een nieuwe vorm van antisemitisme - vooral onder randgroepjongeren in de banlieues - die op treurige wijze het stokje van bruine ideeën van extreem-rechts overneemt.'

De Franse regering zit met de kwestie in haar maag. Afgelopen weekend werden demonstraties in Parijs en Sarcelles verboden. Het verbod werd genegeerd en er waren rellen. Voor komende zaterdag is weer een manifestatie aangekondigd. Wat gaat de regering doen? Opnieuw verbieden, wetende dat het verbod genegeerd zal worden? Of toestaan en impliciet erkennen dat het verbod niet zo'n goed idee was? Zolang het geweld in Gaza voortduurt, zal het ook in Frankrijk onrustig blijven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden