'Frankrijk schond op last van Pasqua wapenembargo Iran'
Frankrijk heeft de afgelopen herfst raketten geleverd aan Iran, ondanks het internationale wapenembargo, zo heeft het weekblad L'Express woensdag onthuld....
Van onze correspondent
Sjoerd Venema
PARIJS
De Franse regering zou de bedoeling hebben gehad Iran te weerhouden van terroristische aanslagen in Parijs, waar het proces tegen de moordenaars van de laatste premier onder de sjah, Shapour Bakhtiar, juist een aanvang had genomen.
Zowel op het ministerie van Binnenlandse Zaken als door de staf van de premier wordt het voor de presidentscampagne van Balladur pijnlijke nieuwe schandaal verontwaardigd tegengesproken. Pasqua dreigt zelfs met juridische stappen in wat hij 'een smerige lastercampagne' noemt. L'Express schrijft echter bevestiging over de geheime wapenleverantie te hebben gekregen bij de inlichtingendienst en op het ministerie van Buitenlandse Zaken van Chirac-aanhanger, Juppé.
De wapenhandel zou door Pasqua's speciale man voor geheime missies, Jean-Charles Marchiani, zijn georganiseerd in overleg met de Iraanse machthebbers. Marchiani zou meermalen naar Teheran zijn gereisd om de autoriteiten af te houden van terroristische aanslagen in Parijs. Daar stond ook een achterneef van de Iraanse president Rafsanjani terecht die als enige werd vrijgesproken en uitgezet.
Bij wapentransactie ter kalmering van Teheran zouden ook de Algerijnse autoriteiten zijn betrokken. De Algerijen zouden er een vette commissie aan hebben overgehouden. De affaire is aan het rollen gekomen na een klacht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van één tussenpersoon die niet op tijd zijn geld had gekregen. Buitenlandse Zaken, dat van niets wist, liet daarop een onderzoek instellen.
De driehoekshandel zou volgens L'Express op 11 oktober 1994 hebben plaatsgevonden. Op die dag zou een vrachtvliegtuig van de Algerijnse luchtvaartmaatschappij voor enkele uren zijn geland op het vroegere NAVO-vliegveld bij de Middenfranse stad Châteauroux. Het toestel was afkomstig van de Algerijnse militaire basis Boufarik en zou volgens de officiële vluchtpapieren naar diezelfde basis moeten terugkeren met aan boord een lading van enkele tonnen aan wapens, waaronder raketten.
In plaats van terug te keren naar Algerije zou het vrachtvliegtuig koers hebben gezet naar Cyprus. Daar zouden de wapens zijn overgeladen in een Iraans vliegtuig.
Met de affaire blijkt het ministerie van Pasqua opnieuw op oncontroleerbare wijze de Franse diplomatie onder leiding van Juppé te hebben doorkruist. Eerder kwamen Juppé en Pasqua al hevig in botsing over de Amerikaanse spionnagezaak en over de afhandeling van de vliegtuigkaping door Algerijnse fundamentalisten rond de kerst.