Nieuws

Frankrijk scherpt pedofiliewet aan na zedenschandaal in elite

De Franse regering wil elke seksuele penetratie door een meerderjarige van iemand jonger dan 15 jaar als verkrachting bestraffen, ook als het slachtoffer met seks heeft ingestemd. Dat heeft minister van Justitie Dupond-Moretti dinsdagavond bekendgemaakt in het Franse televisiejournaal.

Peter Giesen
Eric Dupond-Moretti, de Franse minister van Justitie, gaat langs bij de St. Maur-gevangenis. Beeld AFP
Eric Dupond-Moretti, de Franse minister van Justitie, gaat langs bij de St. Maur-gevangenis.Beeld AFP

Volgens de huidige wet kan verkrachting pas worden bewezen als er sprake is van geweld, dwang, bedreiging of verrassing. Als het slachtoffer instemt of zich niet verzet, kan de dader slechts worden veroordeeld wegens een ‘seksuele aanval’, een delict waarvoor een veel lagere straf geldt.

De verscherping van de wet volgt op een zedenschandaal binnen de Franse elite dat tot een golf aan getuigenissen over incest en seksueel misbruik heeft geleid. Begin januari publiceerde Camille Kouchner, dochter van oud-minister en mede-oprichter van Artsen zonder Grenzen Bernard Kouchner, het boek La familia grande. Daarin beschuldigde zij haar stiefvader Olivier Duhamel, een in Frankrijk zeer bekende politicoloog, van misbruik van haar tweelingbroer. In de vriendenkring van Duhamel was zijn seksueel wangedrag alom bekend, aldus Kouchner, maar iedereen zweeg erover.

Eén van die vrienden, Frédéric Mion, moest dinsdagavond aftreden als directeur van Sciences Po in Parijs, de ‘school van de macht’ die zoveel schrijvers, journalisten, hoge ambtenaren en politici heeft afgeleverd, onder wie de presidenten Macron, Chirac en Mitterrand. Duhamel was voorzitter van de stichting die Sciences-Po financiert. Toen Kouchners boek uitkwam, zei directeur Mion ‘diep geschokt’ te zijn. Achteraf bleek dat hij al bijna twee jaar geleden op de hoogte was gesteld van het misbruik, maar nooit iets had ondernomen.

Brandweerlieden

De aanscherping van de zedenwet is vooral bedoeld om machtsmisbruik door volwassenen te bestrijden. Op dit moment behandelt het Hof van Cassatie een zaak waarin drie brandweerlieden beschuldigd worden van seksueel misbruik van een 14-jarig meisje met ernstige lichamelijke en geestelijke klachten. Het meisje knoopte zelf seksuele relaties aan met pompiers in Bourg-la-Reine, een voorstad van Parijs.

De brandweerlieden beschouwden haar als een nymfomane en gaven elkaar het telefoonnummer van het meisje. Tot onvrede van haar familie werden zij in eerste in instantie niet veroordeeld wegens verkrachting, omdat het meisje had ingestemd met een seksuele relatie. De familie stelt echter dat de pompiers op grove wijze misbruik hebben gemaakt van haar kwetsbaarheid. Een keer zou zelfs seks hebben plaatsgevonden op het toilet van een psychiatrisch kinderziekenhuis.

Frankrijk was lange tijd trots op zijn libertaire mores, waarmee het zich onderscheidde van de ‘preutse’ Angelsaksische wereld. Maar in het kielzog van #MeToo stelden veel vrouwen dat hinderlijk gedrag, aanranding en zelfs verkrachting te vaak werden gezien als Franse galanterie en verleidingskunst. Na het boek van Camille Kouchner verschoof de aandacht naar pedofilie en incest. Het misbruik van kinderen wordt te vaak doodgezwegen, vinden veel mensen, zeker als de dader op de bescherming van machtige kringen kan rekenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden