Frankrijk rouwt om vliegende warme bakker

Een oerbrood van bijna twee kilo, bruin, zuur-achtig en met een dikke korst - de Poilâne kan gerust als het tegendeel van het traditionele Franse stokbrood worden omschreven....

Fokke Obbema

De 57-jarige Poilâne werd het slachtoffer van zijn tweede grote passie: vliegen. Eind vorige week stortte zijn helikopter neer voor de Bretonse kust, vlakbij het Ile des Rimains waarop het echtpaar Poilâne een oud fort bewoonde. In dichte mist mislukte Poilânes eerste landingspoging, waarna de helikopter in zee verdween. Het lichaam van de bakker is geborgen, naar dat van zijn vrouw wordt nog gezocht. Ondertussen rouwt Frankrijk om het verlies van deze 'onvermoeibaar strijder voor kwaliteit', die 'heeft bijgedragen aan het imago van Frankrijk als een land waar traditionele waarden nog tellen', zoals premier Raffarin het uitdrukte.

Dat een officiële verklaring van regeringszijde het heengaan van Lionel Poilâne zou begeleiden, viel niet te voorzien toen hij als 14-jarig jongetje bij zijn vader in de zaak begon. De oude Pierre-Léon Poilâne was bakker in Saint-Germain-des-Prés, hartje Parijs. Hij maakte zijn brood al volgens het recept waar zijn zoon beroemd mee zou worden, maar had de tijd niet mee - donker brood werd na de oorlog geassocieerd met de armoede van de jaren dertig. 'Pain Poilâne' werd een begrip, nadat Lionel vanaf 1970 de touwtjes in handen had genomen. De sleutel tot zijn succes was wat hij 'retro-innovatie' noemde: de traditionele bereidingswijze combineren met grootschalige productie. Toen de Fransen in de jaren zeventig zin kregen in af en toe iets anders dan stokbrood, groeide de markt voor Poilâne. In de jaren tachtig liet hij zijn grootste traditionele fabriek bouwen: met zestiende-eeuwse ovens en veertig bakkers goed voor een productie van 15 duizend Poilânes, 2,5 procent van de gehele Parijse broodproductie. De internationale belangstelling groeide ook, met liefhebbers in Japan, de VS en Groot-Brittannië. Hoogtepunt was de opening van een Poilâne-bakkerij in Londen in 2000.

Bij al het succes had Lionel Poilâne, inmiddels meervoudig miljonair, de behoefte zich terug te trekken. En dus kocht hij een oud fort op een eilandje voor de Bretonse kust - niet om zelf de zee op te gaan, maar om er met zijn helikopter overheen te scheren. Die voorliefde is hem uiteindelijk fataal geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden