Frankrijk reageert fel op keppeltjesverbod Marine le Pen

'Alles wat verdeelt, tot haat aanzet, mensen tegen elkaar opzet moet vermeden worden. De enige regels die we erkennen zijn die van de Republiek en van de scheiding van kerk en staat.' Dat zei de Franse president François Hollande in een reactie op het voorstel van Marine Le Pen de sluier en het keppeltje op straat te verbieden.

Mannen met een keppeltje. (Archieffoto) Beeld afp

Andere politici waren feller. 'Al die verwarring en slordigheid vormen een bron van haat en domhouderij,' zei minister van Onderwijs Vincent Peillon: 'Marine Le Pen is de eerste van alle fundamentalisten.' Jean-François Copé, leider van oppositiepartij UMP, oordeelde dat 'Marine Le Pen niets heeft begrepen van de scheiding van kerk en staat.'

In Frankrijk is het sinds 2004 verboden uiterlijke religieuze symbolen - zoals de sluier en het keppeltje - te dragen op openbare scholen. Het dragen van complete gezichtsbedekking in de openbare ruimte, zoals een boerka, is sinds vorig jaar niet meer toegestaan. Marine Le Pen, leidster van het extreemrechtse Front national, wil een forse stap verder gaan. In een interview met Le Monde zei ze vrijdag te vinden dat religieuze symbolen in de hele publieke ruimte verboden moeten worden, dus ook op straat en in publieke gebouwen, zoals winkels, bussen en treinen.

Jodendom
Het is voor het eerst dat de joodse gemeenschap zo in haar schootsveld komt. Ze vindt dat van die gemeenschap 'een kleine inspanning' mag worden gevraagd bij het beter scheiden van kerk en staat. Het dragen van een keppeltje - een kleine, ronde hoofdbedekking - wordt in de joodse wetboeken niet formeel voorgeschreven. Zoals in de Koran het dragen van een sluier niet verplicht wordt gesteld.

'Dit voorstel is fanatisme', reageerde de Franse joodse raad (Crif). Ze wil 'een totalitair regime invoeren in Frankrijk' vreest de raad van de Islam (CFCM). Ook roomse leiders spraken hun afschuw uit.

Marine Le Pen haakt met haar oproep in op de opwinding over de spotprenten van Mohammed die het blad Charlie Hebdo afgelopen week publiceerde. Ondanks oproepen op internet van radicale moslims bleven in Frankrijk dit weekeinde de protesten uit. De regering had uit angst voor ongeregeldheden demonstraties verboden. Bij verspreide, kleine acties werd een tiental personen, meest vrouwen, aangehouden.

Marine le Pen. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.