'Frankrijk overweegt gevechtstroepen Afghanistan'

Frankrijk overweegt gevechtstroepen naar het zuiden van Afghanistan te sturen.

AP

Dat heeft de Canadese minister van defensie Peter MacKay vrijdag gezegd. 'We hebben bij veel mensen aangeklopt, en een aantal deuren ging open,' zei MacKay. 'Frankrijk is een van de landen waar we verder mee gaan praten.'

De Canadese regering wil graag haar 2.500 militairen tot 2011 in Zuid-Afghanistan houden, maar stelt binnen de NAVO als voorwaarde dat in het gebied 1.000 man extra en meer materieel worden ingezet.

De Canadese regering heeft het parlement vrijdag verzocht in te stemmen met verlenging van de missie. Tot nog toe heeft Canada in Zuid-Afghanistan 78 militairen en een diplomaat verloren en de oppositie lijkt niet tot instemmen bereid.

Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Turkije hebben tot nu toe steeds geweigerd troepen naar het zuiden van Afghanistan te sturen. Op dit moment vechten daar naast de Canadezen voor de NAVO vooral Amerikanen, Britten en Nederlanders.

De andere landen hebben troepen gestationeerd in betrekkelijk veilige delen van Afghanistan. De Canadese regering wil dat het leger zich meer gaat toeleggen op het trainen van het Afghaanse leger en minder op het vechten tegen Talibanstrijders.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates verklaart sluimerende woede bij Europese bondgenoten over de Amerikaanse invasie in Irak waarom ze weigeren meer gevechtstroepen naar Afghanistan te sturen.

In de speech die hij zondag houdt op een internationale veiligheidsconferentie in München zal Gates proberen de Europese opvattingen over de oorlog in Irak te scheiden van die over de strijd in Afghanistan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden