Frankrijk negeert Schengen wegens drugs 'Open grens' geldt niet voor Nederland

Frankrijk gaat Nederland daadwerkelijk vanwege zijn drugsbeleid isoleren in de Europese Unie. Parijs heeft maandag besloten de controles aan de Duitse en Spaanse grens op te heffen, maar niet aan de grens met de Benelux 'vanwege de lakse houding van Nederland bij de drugsbestrijding'....

JOS KLAASSEN; SJOERD VENEMA

Van onze correspondenten

Jos Klaassen

Sjoerd Venema

LEUVEN/PARIJS

De Franse staatssecretaris van Europese Zaken Barnier deelde het besluit van Parijs maandag mee tijdens een bijeenkomst in het Leuvense Begijnhof, waar 'een jaar Verdrag van Schengen' werd gevierd. Het 'feest' werd voorgezeten door de Nederlandse staatssecretaris Patijn.

De Franse sanctie, die uitsluitend tegen Nederland is gericht, was maandagmiddag uitgelekt in de Franse krant Le Monde. Minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo sprak in Brussel onmiddellijk zijn Franse collega De Charette aan op de voornemens van Parijs.

Van Mierlo: 'Ik heb De Charette gezegd dat de maatregel het klimaat tussen beide landen niet zal verbeteren.' Maandag tegen de avond had Van Mierlo nog enige hoop dat Parijs zou afzien van zijn actie.

Maar intussen waren in Parijs de persberichten al bevestigd dat Parijs ertoe zou overgaan het Verdrag van Schengen (over open binnengrenzen in de EU) slechts gedeeltelijk na te komen. De Franse regering heeft namelijk met Spanje en Duitsland afspraken gemaakt over gezamenlijke grenscontroles.

Zo'n afspraak bestaat (nog) niet met België en Luxemburg. Minister Van Mierlo gelooft dat hier 'technische oorzaken' aan ten grondslag liggen. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Van de Lanotte wilde tijdens het Schengen-feest in Leuven niet reageren op de ontwikkelingen. Hij wil eerst met Luxemburg overleggen.

De Belgische premier Jean-Luc Dehaene zei onlangs in Wassenaar geen voorstander te zijn van het Nederlandse drugsbeleid. Maar hij vindt dat de problemen moeten worden opgelost door overleg en niet door 'oekazen' van Franse zijde.

Maandagochtend pakten zich donderwolken samen boven de Europese raad van ministers in Brussel over de drugsruzie tussen Parijs en Den Haag. De Franse president Chirac had er in een (door hem zelf geschreven) artikel in de krant Libération voor gepleit dat de Europese regeringsleiders op hun volgende top de handel en produktie van drugs zonder uitzondering moesten verbieden.

Chirac schreef in Libération: 'Laten we eindelijk proberen de verwoestende drugsplaag gezamenlijk te bestrijden.' Het is een gebied waarop volgens Chirac tot nu toe geen enkel effectief Europees beleid mogelijk is gebleken. 'Met het vrije vervoer van personen en goederen hoeft er maar één land met een slappe wetgeving te zijn om iedere actie te verzwakken.' Chirac noemde Nederland niet met name.

Het artikel leidde onmiddellijk tot een briefwisseling tussen Van Mierlo en zijn Franse collega De Charette, nadat een kort onderhoud met staatssecretaris Barnier niets had opgeleverd.

In een 'openhartig gesprek' kapittelde Van Mierlo De Charette over de Franse opmerking dat Nederland een 'narco-staat' is. 'Totaal onaanvaardbaar', noemde Van Mierlo de Franse typering van Nederland.

Nog bozer was Van Mierlo over de Franse beschuldiging dat Nederland het (economisch) belang van de Rotterdamse haven stelt boven de strijd tegen de drugs. Van Mierlo: 'Wij doen alles om de drugsimport te bestrijden. Ik heb De Charette toegevoegd dat Frankrijk kennelijk niet kan hebben dat de haven tien keer groter is dan welke Franse haven ook.'

De Charette beloofde zijn Nederlandse collega dat hij zich vandaag - dinsdag - in de Franse Senaat openlijk zou distantiëren van de term 'narco-staat', die wordt gebruikt in het rapport van senator Masson. Bij nader inzien publiceerde De Charette zijn standpunt maandagavond al in Brussel.

De Franse minister schrijft: 'Frankrijk wil op geen enkele manier Nederland, bevriend land en medestichter van de Gemeenschappelijke Markt, in het beklaagdenbankje zetten. De uitdrukking ''narco-staat'', gebruikt in het rapport-Masson, drukt geenszins de mening uit van de Franse autoriteiten.'

Volgens De Charette wil Frankrijk juist door samenwerking en harmonisering met Nederland en de overige Europese lidstaten tot een 'gemeenschappelijke strijd tegen de gesel van de drugs' komen.

Van Mierlo merkte maandag voor de Brusselse pers op dat het overgrote deel van softdrugs dat Frankrijk binnenkomt niet uit Nederland afkomstig is, maar vanuit Marokko naar Marseille wordt gesluisd. Wel vindt hij dat Nederland de handel in XTC-tabletten harder moet aan pakken. Van Mierlo: 'Daar kunnen we onszelf wel enige verwijten maken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden