Frankrijk neemt zich voor Palestina te erkennen

Frankrijk zal de staat Palestina erkennen, als de onderhandelingen over vrede met Israël over twee jaar nog niet tot resultaten hebben geleid. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft dat in het Franse parlement gezegd.

De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken. Beeld afp
De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken.Beeld afp

Vandaag zal de Assemblée Nationale waarschijnlijk een socialistische motie aannemen, waarin de regering wordt opgeroepen Palestina te erkennen.

De Franse motie past in een trend. Eerder riepen het Britse en Spaanse parlement hun regeringen op de Palestijnse staat te erkennen. De regeringen van Zweden (in oktober) en IJsland (in 2011) gingen werkelijk tot erkenning over. Inmiddels is Palestina erkend door 139 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Daar zitten echter geen grote westerse landen bij.

Erkenning van Palestina door Frankrijk - permanent lid van de Veiligheidsraad - zou derhalve van grote symbolische en diplomatieke betekenis zijn. Zo ver is het nog niet, maakte Fabius vrijdag in het parlement duidelijk. Volgens de minister werkt Frankrijk met andere Europese landen aan de wederopleving van het vredesproces, dat sinds april van dit jaar stilligt.

'Voor het afsluiten van de onderhandelingen wordt het vaakst een termijn van twee jaar genoemd', aldus Fabius. 'Als deze laatste poging om via onderhandelingen tot een oplossing te komen op niets uitloopt, dan zal Frankrijk zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en de staat Palestina onmiddellijk erkennen.'

VN-resolutie op til

Jordanië zal namens de Arabische Liga 'binnen enkele dagen' een ontwerpresolutie over de erkenning van Palestina voorleggen aan de Veiligheidsraad. Jordanië en de Arabische Liga hebben dat zaterdag afgesproken. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verhoogde in 2012 de status van Palestina van 'waarnemer-entiteit' tot die van 'waarnemerstaat'. Volgens de Jordaanse resolutie moeten de VN automatisch de status van Palestina verhogen tot die van volwaardig lidstaat als er in november 2016 geen vredesregeling is. De kans dat het zo ver komt, is niet al te groot. Een volwaardig lidmaatschap van Palestina zou waarschijnlijk worden getroffen door een veto van de VS.

Grootste Joodse en grootste moslimgemeenschap

Frankrijk herbergt zowel de grootste Joodse als de grootste moslimgemeenschap van Europa. Anders dan de oorlog in Gaza van afgelopen zomer, heeft de erkenning van Palestina de gemoederen nog niet verhit. Wel vielen er grote woorden in de overigens schaars bezette Assemblée Nationale. 'Vandaag heeft Frankrijk een afspraak met zijn bestemming', zei bijvoorbeeld parlementariër François Asensi van de Parti de Gauche, links van de socialisten. 'Een onrechtvaardigheid van zestig jaar oud kan worden rechtgezet.'

De retoriek van de rechtse oppositie deed er niet voor onder. 'De Palestijnse staat erkennen is tegen Hamas zeggen dat het mag doorgaan met doden', zei afgevaardigde Meyer Habib. 'U omhelst Hamas, het terrorisme, de haat, de dood in de steden van Israël', meende Gilbert Collard namens het Front National.

Eerder liet de Israëlische premier Netanyahu zich in soortgelijke termen uit. 'Wat doen ze op dit moment in Frankrijk, terwijl men in het Midden-Oosten mensen onthoofdt, inclusief een Franse staatsburger?', aldus Netanyahu, verwijzend naar de executie van Hervé Gourdel in Algerije.

De praktische betekenis van dit verbale geweld lijkt vooralsnog beperkt. De oproep tot erkenning is een symbolische kwestie. Alleen een regering heeft de bevoegdheid een andere staat te erkennen, bracht minister Fabius de parlementariërs fijntjes in herinnering. 'Frankrijk is de vriend van Israël en van het Palestijnse volk. Frankrijk zal Palestina erkennen, de vraag is alleen wanneer en hoe.'

Dat klonk niet erg hoopgevend voor de Palestijnen, zei politicoloog Jean-Baptiste Beauchard op Radio France International. De afgelopen decennia is de Palestijnen van alles beloofd, zonder dat er volgens hem iets is veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden