Frankrijk neemt Clemenceau terug

De Franse president Jacques Chirac heeft het oude vliegdekschip Clemenceau teruggeroepen naar de havenstad Brest. De boot was op weg naar India om daar op een goedkope werf van asbest te worden ontdaan en te worden gesloopt....

Van onze correspondent

De Franse hoogste administratief- rechterlijke instantie schorste woensdag zelfs het regeringsbesluit dat de overdracht van de Clemenceau aan India mogelijk moest maken. De boot is geen oorlogsschip meer, zoals de regering had beweerd, en bovendien was er ook bij de regering zelf twijfel over de hoeveelheid asbest aan boord. Kort na die uitspraak van de Conseil d’État besloot president Chirac eieren voor zijn geld te kiezen en gelastte hij de terugkeer van de boot naar Franse wateren, ‘in afwachting van een definitieve oplossing’. Chirac brengt komend weekeinde een staatsbezoek aan India.

Het besluit geldt als een overwinning voor Greenpeace en enkele andere milieuorganisaties, die al meer dan een jaar strijden tegen de sloop van de Clemenceau in India. Zij waarschuwden voor een ‘menselijke en humanitaire catastrofe’, omdat de werknemers op de Indiase werf zich niet of nauwelijks tegen asbest beschermd weten. Hun protestactie had de sympathie van de Franse bevolking, die bij enquêtes aangaf dat het probleem in eigen land moet worden opgelost. Maar volgens de regering is dat niet mogelijk, omdat niet een werf groot genoeg is om boten van de omvang van de Clemenceau te slopen. Frankrijk wil nu samen met andere Europese landen naar een oplossing zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden