Nieuws
Frankrijk mag vaccinatie voor zorgpersoneel verplicht stellen, en tonen gezondheidspas mag geëist worden in horeca en vervoer
In de strijd tegen het coronavirus mag Frankrijk vaccinatie voor zorgpersoneel verplichten. Ook de plicht om een gezondheidspas te tonen, die maandag uitgebreid wordt naar horeca, ziekenhuizen en lange-afstandsreizen met bus, trein of vliegtuig, is in overeenstemming met de grondwet. Dat heeft de Franse Constitutionele Raad donderdag geoordeeld.
Het gaat om de meest omstreden maatregelen sinds het begin van de coronacrisis. Sinds president Emmanuel Macron de plannen aankondigde in zijn speech op 12 juli gingen Fransen herhaaldelijk en in grote aantallen de straat op. Afgelopen weekend was de opkomst het grootst, met ruim 200 duizend demonstranten in heel Frankrijk.
Tegenstanders zien de vaccinatieplicht en de ruimere toepassing van de gezondheidspas (die een volledige vaccinatie, een negatieve testuitslag, of het bewijs van herstel aantoont) als een te grote inbreuk op de vrijheid, die bovendien een scheidslijn zouden creëren tussen de Fransen.
Maar de Grondwettelijke Raad keurde vandaag het overgrote deel van de plannen goed. Ze zijn proportioneel en niet in tegenspraak met de grondwet, en bij de gezondheidspas is er een juiste balans tussen vrijheid en bescherming van de gezondheid.
Concessies
Toch kwam de nieuwe wet niet ongeschonden uit het oordeel. De raad veegde de beoogde quarantaineplicht van tafel – de eis om bij een positieve testuitslag tien dagen binnen te blijven, is volgens de raad onnodig en niet proportioneel.
Een ander heikel punt was het ontslag van werknemers die de verplichte gezondheidspas niet kunnen of willen tonen. Op plaatsen waar bezoekers de pas moeten tonen, moet het personeel dat vanaf 30 augustus ook. Hoewel werknemers in vaste dienst bij verzuim niet mogen worden ontslagen, zou dat volgens de plannen wel gelden voor tijdelijk personeel dat op contractbasis werkt. Dat is ongelijke behandeling, oordeelt de raad, die de ontslagmogelijkheid donderdag heeft afgekeurd.
Kritiek
Vooraf was er vanuit de zorgsector veel kritiek op de verplichte pass sanitaire in ziekenhuizen. Hoewel spoedgevallen zijn uitgezonderd, ziet de Orde van Artsen de maatregel als te beperkend en een bedreiging van goede toegang tot de zorg. De raad weerspreekt dat, en laat de beoordeling over spoedgevallen over aan het zorgpersoneel.
In afwachting van de uitspraak donderdag hadden enkele tientallen mensen gedemonstreerd voor het Palais Royal, waar de Grondwettelijke Raad zetelt. Voor zaterdag zijn opnieuw demonstraties aangekondigd in zo’n 180 steden verspreid over het land.
De nieuwe maatregelen zullen in ieder geval gelden tot 15 november. Intussen is ongeveer 54 procent van de Franse bevolking volledig gevaccineerd.