Frankrijk krijgt de klappen bij euro-exit

Frankrijk wordt het grootste slachtoffer wanneer Zuid-Europese landen uit de eurozone treden. Het Franse nationaal inkomen krijgt een aanzienlijk zwaardere tik dan dat in landen als Duitsland en Nederland.

VAN ONZE VERSLAGGEVER FOKKE OBBEMA

AMSTERDAM - Dit blijkt uit simulaties naar de effecten van uittreding, gemaakt in opdracht van de Duitse Bertelsmann Stiftung. De onderzoekers hebben naar vier scenario's gekeken: allereerst een vertrek en faillissement van alleen Griekenland en vervolgens de scenario's dat ook Portugal, Spanje en Italië met een faillissement de euro verlaten. Daarbij is de aanname dat crediteuren na faillissement nog 40 procent van hun vorderingen terugkrijgen.

Vooral in het geval alle vier de Zuid-Europese landen failliet gaan, is de klap onvoorstelbaar: een verlies van 17 duizend miljard euro wereldwijd, oftewel meer dan het bbp van de Verenigde Staten. Krimp van de wereldeconomie is het gevolg. Een begrip als 'crisis' is dan niet meer toereikend om de gevolgen te duiden, merken de onderzoekers op.

In alle scenario's loopt Frankrijk de hardste klappen op. Zou alleen Griekenland volgend jaar uittreden, dan scheelt dat de Fransen 8 procent van hun nationaal inkomen in de periode tot 2020. Komt Portugal erbij, dan loopt dat op naar 18 procent. Voeg er een faillissement van Spanje bij, dan derft Frankrijk zelfs 65 procent aan nationaal inkomen. Bij een val van Italië, zijn de gevolgen voor Frankrijk helemaal niet meer te overzien.

Dat houdt niet alleen verband met de grote economische belangen van Frankrijk, waar het bankwezen in hoge mate op Spanje en Italië is gericht. Ook de matige concurrentiekracht van het land speelt een rol. Gaan zuidelijke landen failliet, dan keren zij terug naar hun oude munt, waarvan de waarde in de scenario's 50 procent lager ligt dan de euro. Dat geeft hun een concurrentievoordeel, waar vooral de Franse economie onder te lijden zal krijgen. Frankrijk heeft daarmee onder de crediteuren van de zuidelijke landen veruit het grootste belang bij het bijeenhouden van de eurozone.

Blijft een vertrek uit de eurozone tot 'kleintjes' als Griekenland en Portugal beperkt, dan is de schade voor de eurozone nog wel te overzien. Dat wordt anders zodra Spanje in beeld komt. De grote vraag is of dat domino-effect valt te voorkomen. De Duitse onderzoekers wagen zich niet aan een uitspraak daarover. Het gedrag van de internationale kapitaalmarkten is daarvoor te 'irrationeel'. Het advies is wel om een Griekse uittreding te voorkomen. De internationale gemeenschap kan zich niet het risico van een faillissement van Spanje of Italië permitteren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden