Frankrijk kraakt onder protesten: regering bereid tot aanpassen arbeidswet

De protesten tegen een 'moderne' arbeidswet dreigen Frankrijk plat te leggen. Met 'Euro 2016' voor de deur lijkt de regering nu water in de wijn te willen doen.

Een Franse agent spuit met traangas in de richting van een demonstrant bij een demonstratie in Parijs. Beeld EPA
Een Franse agent spuit met traangas in de richting van een demonstrant bij een demonstratie in Parijs.Beeld EPA

De omstreden Franse arbeidswet kan worden aangepast, mits de 'filosofie' overeind blijft. Dit heeft premier Valls donderdag gezegd onder druk van stakingen, blokkades en demonstraties. Andere socialisten stelden verdergaande concessies voor. Duidelijk is dat de Franse regering, mede nu het EK voetbal voor de deur staat, naar een uitweg zoekt.

De 'filosofie' van de wet schuilt in een ogenschijnlijk technisch punt: onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden moeten voortaan zo veel mogelijk per bedrijf worden gevoerd, en niet meer per sector, zoals nu het geval is. Daardoor kunnen bedrijven zich beter aan de markt aanpassen, stelt de regering. Winkels kunnen bijvoorbeeld op zondag open gaan, bedrijven met veel internationale concurrentie kunnen minder betalen voor overwerk (boven de 35-urige werkweek).

De radicale vakcentrale CGT, die de stakingen en blokkades organiseert, is fel tegen deze verandering. Zij vreest dat de toon straks wordt gezet door kleine bedrijven, waar de vakbonden het zwakst zijn. Concurrenten moeten vanzelf volgen, waardoor een 'wedloop naar de bodem' zal ontstaan. In de huidige situatie kunnen vakbonden zich hard opstellen, waarbij een akkoord bindend is voor een hele sector. Door decentralisatie vrezen de radicale bonden aan macht te verliezen.

Brandstof

De regering zei eerder geen duimbreed te zullen toegeven, maar begon gisteren toch te schuiven. Minister Sapin van Financiën stelde ook het principe van onderhandelen per bedrijf ter discussie, evenals Bruno Le Roux, de leider van de socialisten in de Assemblée Nationale. Beiden werden meteen tot de orde geroepen door premier Valls. Concessies zijn mogelijk, aldus Valls, maar aan dit centrale punt wordt niet getornd. Het is echter zeer de vraag of Valls zijn poot stijf zal kunnen houden, berichtten Franse media uit de wandelgangen. 'Klaar om toe te geven', kopte Le Parisien op de voorpagina.

De schaarste bij de benzinepompen hield aan. Volgens de koepelorganisatie van de olie-industrie stond 20 procent van de tankstations geheel of gedeeltelijk droog. Volgens andere cijfers was het probleem groter. Bij Total had eenderde van de stations problemen. Niettemin leek de situatie iets beter te worden doordat de regering de strategische brandstofvoorraad heeft aangesproken. In het westen van Frankrijk zal de rantsoenering van brandstof waarschijnlijk worden opgeheven.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Vechtpartijen tussen ordetroepen en activisten

Gisteren werd opnieuw in heel Frankrijk gedemonstreerd tegen de arbeidswet. In Parijs liepen 18 tot 19 duizend mensen mee, volgens de autoriteiten. Meer dan de 13 tot 14 duizend van de vorige demonstratie, op 19 mei, maar nog altijd een tamelijk bescheiden aantal. Net als vorige keren kwam het weer tot vernielingen en vechtpartijen tussen ordetroepen en een betrekkelijk kleine groep gemaskerde activisten.

Aan de oproep tot staken bij de spoorwegen werd slechts zeer gedeeltelijk gehoor gegeven. De meeste tgv's reden gewoon. Ook de gevolgen van een staking van de luchtverkeersleiding bleven beperkt: zo'n 15 procent van de vluchten op de luchthavens van Orly en Toulouse werd geannuleerd. De staking bij de kerncentrales had geen noemenswaardige gevolgen voor de stroomvoorziening, zoals de stakers overigens al hadden aangekondigd.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden