Frankrijk kraakt en piept

Mens en natuur lijken dezer dagen samen te spannen om het openbare leven in Frankrijk zo veel mogelijk te verstoren. In Parijs werd in mei drie keer zo veel neerslag gemeten als normaal. De recordregen leidde tot grote problemen: het centrum van het stadje Nemours werd ontruimd, drieduizend mensen moesten worden geëvacueerd, de scholen in de omgeving werden gesloten, in heel midden-Frankrijk kwamen 24 duizend huishoudens zonder stroom te zitten.

null Beeld afp
Beeld afp

De mens sloeg ook toe: in Saint-Nazaire aan de westkust zaten 125 duizend huishoudens anderhalf uur zonder stroom door een actie van de radicale vakcentrale CGT, die eist dat de regering de omstreden arbeidswet zal intrekken. Op Gare de Lyon in Parijs bezetten stakers een wisselpost, zodat er een uur lang geen treinen naar het Zuiden konden rijden. Het treinverkeer was toch al danig verstoord door de acties van de CGT: er reden vandaag zes op de tien TGV's, een derde tot de helft van de regionale treinen. Soms leken mens en natuur gezamenlijk toe te slaan. Het verkeer van de regionale metro rond Parijs, de RER, was al in de war geschopt door een staking, toen lijn C helemaal werd gesloten omdat het tracé onveilig werd geacht vanwege de watersnood.

Meelvallers

Er waren zo waar ook een paar meevallers: de staking van de Parijse metro bleef zonder grote gevolgen, een staking van de luchtverkeersleiders dit weekend werd afgeblazen. En de piloten van Air France gaan pas staken na de finale van het Europees kampioenschap voetbal. Je zou er een soort van vriendelijke geste in kunnen zien.

Er waren zo waar ook een paar meevallers: de staking van de Parijse metro bleef zonder grote gevolgen, een staking van de luchtverkeersleiders dit weekend werd afgeblazen. En de piloten van Air France gaan pas staken na de finale van het Europees kampioenschap voetbal. Je zou er een soort van vriendelijke geste in kunnen zien.

Scrollen

De hevige regenval ontregelt het leven in Frankrijk en Duitsland flink. Bekijk hier de overstromingen in elf foto's.

Voor president Hollande en premier Valls dreigt zich nu een onheilspellend scenario te voltrekken. Frankrijk als een land waar voetbalsupporters stranden omdat de treinen naar de volgende speelstad niet rijden, waar de CGT er wellicht niet voor terugdeinst om een heel stadion in het donker te zetten, zodat de wedstrijden niet door kunnen gaan, waar de ordetroepen overspannen raken door de combinatie van sociale onrust, demonstraties, voetbal en terroristische dreiging.

Van de natuur hebben de autoriteiten het minst te vrezen. De regen houdt vanzelf weer op. De mens is een zwaardere kluif. Aan de sociale onrust ligt een merkwaardige paradox ten grondslag. De meeste Fransen lijken zich helemaal niet zo druk te maken over de arbeidswet. De laatste demonstraties brachten zo'n 150 duizend mensen op de been, een schijntje bij de miljoenen die de straat optrekken als Frankrijk echt boos is.

De vakcentrale CGT koos juist voor de harde actie omdat demonstreren zo weinig opleverde. De CGT heeft echter een grote hindermacht, omdat zij sterk is in sectoren waar een staking pijn doet, zoals openbaar vervoer en de energievoorziening.

Een poster waarin de Franse premier Valls wordt afgebeeld als een gangster met een pistool. Beeld afp
Een poster waarin de Franse premier Valls wordt afgebeeld als een gangster met een pistool.Beeld afp

Inmiddels beginnen de Fransen de stakingen en blokkades een beetje zat te raken. Volgens een opiniepeiling van Le Figaro vindt 60 procent van de Fransen dat de CGT zijn positie misbruikt - een flinke minderheid van 40 procent vindt overigens dat de vakcentrale het volste recht heeft om het land plat te leggen.

Het probleem is echter dat president Hollande en premier Valls geen enkel krediet meer lijken te hebben. Slechts 18 procent van de Fransen vindt dat zij de crisis goed hebben aangepakt. Veertig procent vindt de regering te streng, vooral omdat zij het parlement buitenspel heeft gezet bij het doordrukken van de arbeidswet. Nog eens 40 procent vindt de regering te slap. Ook onder de Franse burgers is eensgezindheid ver te zoeken, behalve in hun afwijzing van de regering.

Het water zal zijn bedding wel weer opzoeken, maar Hollande en Valls hebben nog maar een week om de sociale onrust te kanaliseren. De kans is groot dat de Euro 2016 het meest chaotische toernooi uit de geschiedenis van het Europese voetbal zal worden. De imagoschade voor Frankrijk zal enorm zijn.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden