Frankrijk kijkt wel uit zijn gelijk te claimen

Sinds de Franse president Chirac zich als leider van het 'kamp van de vrede' opwierp door met een veto tegen de Irak-oorlog te dreigen, staan de Franse diplomatieke inspanningen in het teken van één enkel doel: het inperken van de daardoor opgelopen schade....

Van onze correspondent

Die schade werd bovenal aangericht in de relatie met de VS, waarmee Frankrijk traditioneel toch al een gespannen relatie onderhoudt. Maar ook de betrekkingen met de Europese bondgenoten, Groot-Brittannië en de Oost-Europese voorop, kregen een knauw. Bovendien is van het eigen 'kamp van de vrede', met Duitsland, Rusland en China, nadien nog maar weinig vernomen.

Ondanks die weinig florissante balans is er van Franse bezinning op het destijds ingenomen standpunt nauwelijks sprake. Ook de aanslagen in Madrid bleken geen aanleiding tot het stellen van de vraag of de grootste bestrijder van terrorisme ter wereld, de VS, vorig jaar wel terecht is dwarsgezeten.

Integendeel, minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin zag in de Spaanse gebeurtenissenalleen maar een bevestiging van het eigen gelijk. De voortdurende aanslagen in Irak vormen voor Frankrijk aanvullend bewijs dat destijds terecht tegen de oorlog is gewaarschuwd.

Maar Frankrijk hoedt zich ervoor dat eigen gelijk bij de bondgenoten in te peperen – het besef dat er met hen toch weer zaken moet worden gedaan overheerst. Dus werd de zin 'we hebben het toch gezegd', het afgelopen jaar door Franse diplomaten misschien wel gedacht, maar vooral niet uitgesproken. Wel wordt gewezen op verbeterende betrekkingen tussen Frankrijk en de VS.

De samenwerking tussen Dominique de Villepin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Colin Powell ten tijde van de Haïticrisis wordt geroemd, zoals ook de vorming van een groep Amerikaanse senatoren die als 'vrienden van Frankrijk' door het leven willen gaan, zeer is verwelkomd. Tweehonderd jaar vriendschap laat zich niet door een enkele ruzie bederven, luidt de officiële boodschap. Binnenskamers leeft nu niettemin de vrees dat de kloof met de VS wel eens permanent kan blijken, ook als de volgende president Kerry heet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden