Frankrijk keert terug in NAVO

Frankrijk zal spoedig terugkeren in de militaire commandostructuur van de NAVO, zei president Nicolas Sarkozy dinsdag tijdens de presentatie van zijn hervormingsplannen voor het Franse leger....

Sarkozy benadrukte dat de nucleaire strijdkrachten van Frankrijk onder strikte nationale regie zouden blijven. ‘We kunnen onze banden met de NAVO aantrekken zonder voor onze zelfstandigheid te vrezen en zonder het risico te lopen ongewenst in oorlogen betrokken te raken’, aldus Sarkozy in Parijs.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer liet weten blij te zijn met de beslissing van de Fransen. Hoe en wanneer Frankrijk precies haar rol bij de NAVO gaat vervullen, is nog onduidelijk.

Frankrijk heeft zich nooit volledig onttrokken aan de NAVO. Het land bleef deelnemen aan bijna alle NAVO-operaties. President en generaal Charles de Gaulle trok in 1966, tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, zijn land terug uit de militaire structuur van de NAVO. Het NAVO-hoofdkwartier en het centrale commando verhuisden dat jaar gedwongen van Parijs en Fontainebleau naar het Belgische Brussel en Mons. De Gaulle protesteerde tegen de in zijn ogen overheersende rol van de Verenigde Staten in de verdragsorganisatie.

Frankrijk zocht al enige tijd toenadering tot de NAVO. Zondag stelde het land al voor een EU-macht op te tuigen, die snel moet reageren op natuurrampen.

Sarkozy liet verder weten de omvang van het leger te verminderen. De administratieve arm moet de komende zes jaar 54.000 medewerkers minder tellen. De troepenmacht moet verminderen van 271.000 soldaten nu tot 224.000 in de toekomst.

Het geld dat met die maatregelen wordt ‘verdiend’ moet volgens de nieuwe plannen geïnvesteerd worden in nieuwe satellieten en apparatuur voor surveillances. De dreigingen van na de aanslagen op het World Trade Center in New York van 11 september 2001 vereisen volgens de Fransen meer intelligentie dan voorheen.

Frankrijk geeft tussen 2009 en 2020 377 miljard euro uit aan defensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden