De Zestien

'Frankrijk is slachtoffer van een verziekte lotingsprocedure'

Frankrijk verloor vrijdag met 2-0 in Oekraine, en het lijkt erop dat ze het WK in Brazilië zullen gaan missen. Is Frankrijk domweg niet zo goed, of heeft het pech met de manier waarop de WK-kwalificatie is georganiseerd? Simon Gleave heeft het antwoord.

Simon Gleave
De Franse ploeg tijdens de warming-up in aanloop naar de wedstrijd tegen Oekraïne Beeld ANP
De Franse ploeg tijdens de warming-up in aanloop naar de wedstrijd tegen OekraïneBeeld ANP

Vorig jaar schreef ik al hoe Frankrijk bij de loting voor de WK-kwalificatie twee keer pech had. Ten eerste zaten ze in pot 2, als sterkste land, waardoor ze dus tegen een sterk land uit pot 1 geloot zouden worden. (Griekenland, een land dat we intuitief minder hoog inschatten dan Frankrijk, maar ten tijde van de loting twee plekken hoger stond op de FIFA-ranglijst, kwam wel in pot 1 terecht.) Ten tweede: Frankrijk lootte het sterkste land uit pot 1, wereldkampioen Spanje.

Vergelijk het met Griekenland: Griekenland was dus geplaatst, maar werd toch tweede in zijn groep, achter Bosnië Herzegovina. Geen grootse prestatie. Maar Griekenland kreeg ederom de geplaatste status voor de play-offs, en lootte Roemenië, niet bepaald een sterk land. Griekenland won met 3-1 en heeft vanavond een goede kans zich voor Brazilie te kwalificeren. Die twee plekken die Griekenland hoger stond dan Frankrijk bij de loting in 2011 heeft dus nogal wat invloed op de Franse en Griekse kwalificatiekansen.

In de play-offs had Frankrijk weer pech, door als niet-geplaatst land de loting in te gaan. Het had wel mazzel om Oekraine te loten, en niet bijvoorbeeld Portugal, maar toch: de Fransen hadden ook tegen Roemenie of IJsland kunnen spelen om een plek in het WK.

FIFA-ranking
Het punt is ook: de FIFA-ranking is geen goede ranking. Op de alternatieve ELO-ranglijst - een betere ranglijst, vind ik - staat Frankrijk dertiende, acht plekken hoger dan op de FIFA-ranglijst. Als de ELO-ranglijst was gebruikt bij de loting voor de play-offs, was Frankrijk geplaatst geweest.

Als Frankrijk vanavond de 2-0 achterstand niet ongedaan kan maken, krijgt het team even voorspelbare als onterecht kritiek over zich heen. Onterecht, omdat Frankrijk al twee jaar ergens tussen plek 12 en 15 staat op de ELO-ranglijst. Dat maakt Frankrijk tot een van de acht beste teams van Europa.

Frankrijk is slachtoffer van een bizar lotingssysteem, en daarnaast van de inherente willekeur die komt kijken bij een play-off over twee wedstrijden, waarin de factor geluk een grote rol speelt. Grote landen missen WK's regelmatig door dit soort pech. Dat neemt niet weg dat er achteraf verhalen komen die het missen van het WK toeschrijven aan een gebrek aan kwaliteit, ruzies, of slechte coaching. Maar dat is wijsheid achteraf, of zoals men in het voetbal soms zegt: scorebordjournalistiek.

Simon Gleave (@simongleave) is hoofd analyse bij Infostrada Sports en blogt over voetbal en statistieken op voetbalblog De Zestien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden