Frankrijk is een natie van lezers

Overal staan het lezen en de verkoop van boeken onder druk. Maar in de metro in Parijs kun je een veel vrolijker indruk krijgen.

Het opvallendst aan de Parijse metro - is vreemd genoeg - de rust. Elke dag vervoert de metro meer dan vijf miljoen mensen. Natuurlijk hoor je weleens iemand luidkeels zijn opvattingen verkondigen, maar dat is bijna altijd een (Nederlandse) toerist. Fransen zwijgen of maken een heel voorzichtig, ingetogen praatje. Wat ze ook opvallend vaak doen in de metro is lezen. En dan niet de Franse Metronews, maar een echt boek, niet zelden zo'n verre van luchthartige Franse klassieker. Als het echt druk wordt, vouwen ze de rug dubbel en lezen ze onverstoorbaar verder.

Het is mij een raadsel hoe iemand zich kan concentreren op Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier van Patrick Modiano in zo'n carrousel van reizigers, zeker als je een zigeuneraccordeonist treft die vijf keer achter elkaar La Vie En Rose speelt. Het past in het Franse zelfbeeld. Frankrijk is een natie van lezers. Land van de Verlichting, van Voltaire, Diderot, Sartre, Camus en Le Clézio. Een land waar taal in aanzien staat, in woord en geschrift.

null Beeld .
Beeld .

Grands lecteurs

Toch zijn Nederlanders grotere lezers, volgens de Leesmonitor. Wij besteden elke dag 36 minuten aan lezen (niet alleen van boeken overigens, maar ook van kranten en tijdschriften) en behoren daarmee tot de Europese kopgroep. Kampioen is Finland met 46 minuten, maar daar is het ook vroeg donker. Frankrijk steekt er bleekjes bij af met 25 minuten.

Bevestigt dat de vooroordelen over Fransen als intellectuele dikdoeners? Toch niet, blijkt uit een vorige week gepubliceerd onderzoek van het Centre National du Livre: 25 procent van de Fransen behoort tot de grands lecteurs, de grote lezers die minimaal 20 boeken per jaar tot zich nemen. In Nederland mag slechts 14 procent zich tot deze categorie rekenen, volgens de Leesmonitor.

Ook in Frankrijk staat het lezen onder druk. Het aantal verkochte boeken daalde in 2014 met 3,1 procent. Dat is toch een stuk beter dan het laatste cijfer uit Nederland: een daling van 8,3 procent in 2013. De metro geeft hoop: een volk dat onder zulke omstandigheden kan lezen, houdt hartstochtelijk van zijn literatuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden