Frankrijk haalt bevrijde piloten als helden in

Twee neergeschoten Franse straaljagerpiloten, die drie maanden in Bosnië gevangen hebben gezeten, zijn dinsdagmiddag in de grensplaats Zvornik vrijgelaten en 's avonds overgevlogen naar Parijs....

SJOERD VENEMA

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

De piloten verklaarden dat ze goed waren behandeld tijdens hun gevangenschap. Het duo werd in Zvornik door de Bosnisch-Servische bevelhebber Mladic overgedragen aan de Franse legerleider generaal Douin.

President Chirac drukte het bevrijde tweetal als eerste de hand op het militaire vliegveld van Villacoublay. De twee vedergewicht straaljagerpiloten, bleek en vermagerd, verdwenen haast achter het brede postuur van de Franse leider.

Voor Chirac was de spectaculaire vrijlating van de piloten een belangrijk diplomatiek succes, twee dagen vóór de ondertekening van het vredesakkoord van Dayton in Parijs. Chirac stelde vorige week een ultimatum aan Belgrado om de bevrijding van de verdwenen piloten te bewerkstelligen.

De ontknoping van het drama had voor Chirac op geen mooier moment kunnen komen: midden op de actiedag van de stakende ambtenaren. Rechtstreeks voor de televisie en radio klopte Chirac zich op de borst voor het 'dynamischer' beleid van Frankrijk in het Joegoslavische conflict sinds zijn aantreden als president. Het staatshoofd memoreerde ook de 56 gesneuvelde Franse blauwhelmen, waar de natie trots op kon zijn.

Chirac bedankte de Servische president Milosevic voor zijn bemiddeling bij de vrijlating. De weg naar versterking van de banden tussen Parijs en Belgrado stond nu open. De steun van Jeltsin bij de bevrijding van de piloten noemde Chirac onmisbaar. En zelfs de Amerikaanse bondgenoot kreeg een schouderklopje.

Aan het diplomatieke getouwtrek rond de twee piloten bleek aan Franse zijde de Corsicaan Jean Charles Marciani te hebben deelgenomen. Marciani, een vertrouweling van Charles Pasqua, was in 1988 betrokken bij de bevrijding van de Franse gijzelaars in Libanon.

In Parijs werd ontkend dat Frankrijk voor de vrijlating enige tegenprestatie heeft beloofd of geleverd aan de Bosnische Serviërs van generaal Mladic, die de piloten gevangen hielden. Mladic en de Bosnisch-Servische leider Karadzic zouden hebben geëist dat het Joegoslavië-tribunaal de aanklacht wegens oorlogsmisdaden tegen hen intrekt. Daarnaast wilden de Bosnische Serviërs meer garanties voor de Servische buitenwijken van Sarajevo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden