'Frankrijk goochelt met boekhouding'

De Franse regering heeft besloten tot boekhoudkundige kunstgrepen om het begrotingstekort over 1995 op het geraamde bedrag te brengen. Dat heeft de gezaghebbende krant Le Monde maandag gemeld....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

PARIJS

Het tekort dreigde door een forse daling van de belastinginkomsten veel hoger uit te vallen dan de beoogde 322 miljard franc (105 miljard gulden). Volgens Le Monde is besloten de termijn voor het boeken van inkomsten over 1995 te verlengen van 31 december tot 5 januari. Dat scheelt 20 miljard franc. De termijn waarbinnen uitgaven nog in de boeken voor 1995 komen is juist bekort, waardoor die deels onder 1996 komen te vallen.

Le Monde kan weinig begrip opbrengen voor het financiële gegoochel. 'Over 1996 zullen de inkomsten hierdoor lager uitvallen en de uitgaven hoger. En dit gebeurt terwijl de vooruitzichten voor de begroting van dit jaar er toch al rampzalig uitzien', aldus de krant. De regering raamt de economische groei officieel nog steeds op 2,8 procent, maar volgens de jongste berekeningen van het ministerie van Financiën zal het 1,3 à 1,7 procent worden. Hoe geringer de groei, des te lager de belastingopbrengsten.

De manipulaties lijken mede ingegeven door het streven van de regering de kandidatuur van Frankrijk voor de in 1999 te vormen Economische en Monetaire Unie (EMU) geloofwaardig te houden. Europese landen die willen toetreden, mogen een begrotingstekort hebben van niet meer dan 3 procent. De Fransen hadden vorig jaar volgens de officiële gegevens een tekort van 5 procent. Bepalend voor toetreding tot de EMU zijn de cijfers over 1997.

Het magere economische vooruitzicht is voor de Franse president Chirac aanleiding om samen met Duitsland een pact te smeden ter versterking van de economie. Chirac ontvouwde zijn plannen maandag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst. Volgens hem steunt bondskanselier Kohl zijn streven. Details van zijn plan liet Chirac achterwege. Hij zei alleen dat hij enkele dagen geleden met de Duitse bondskanselier had gesproken over initiatieven om de groei te stimuleren.

Parijs wil kennelijk met Bonn het tijdstip afstemmen waarop zij maatregelen naar buiten brengen. De regering-Kohl zal eind deze maand bekendmaken hoe zij de kwakkelende economie wil aanpakken. Frankrijk wil voor half februari openheid van zaken geven. Volgens een zegsman in Parijs zullen de maatregelen van elkaar kunnen afwijken.

Als het aan de Fransen ligt, worden de economische problemen bovendien in Europees verband aangepakt. Regeringswoordvoerder en begrotingsminister Alain Lamasourre zei dat premier Juppé zijn ministers heeft geïnstrueerd de problemen met hun collega's op te nemen.

Dat Duitsland de Franse wens tot stimulering van de economie steunt is niet helemaal onbegrijpelijk. De Duitse economische groei is, volgens vorige week gepubliceerde cijfers, eind vorig jaar nagenoeg tot stilstand gekomen.

Het Duitse financieringstekort eindigde vorig jaar op 3,6 procent (van het bruto binnenlandse produkt), terwijl de EMU-norm op 3 procent ligt. Het aantal werklozen dreigt ondertussen deze maand de grens van vier miljoen en 10 procent te passeren. Frankrijk hadeen tekort van 5 procent terwijl de werkloosheid al op de 12 procent afstevent.

Chirac zei dat hij niet zal afwijken van zijn omstreden plannen door bezuinigingen in de sociale zekerheid het negatief saldo verder terug te dringen tot de noodzakelijke 3 procent. De maatregelen leidden de afgelopen twee maanden tot massale protesten.

Hij deed ook opnieuw een beroep op de sociale partners onderling afspraken te maken over kortere en flexibelere werktijden zonder ingrijpen van bovenaf. In zoverre kiest Chirac niet voor het Duitse model.

In Duitsland zijn in de metaal onderhandelingen gaande over een banenplan. Op 23 januari schuift de regering aan. Een dergelijke consensuspolitiek kent Frankrijk niet. Pas na weken aanhoudende demonstraties ging premier Juppé vlak voor de kerst met de vakbonden om de tafel zitten maar hij omzeilde behendig een discussie over de omstreden bezuinigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden