Frankrijk gaat (weer) massaal staken

PARIJS - De strijd om de pensioenen gaat de beslissende fase in. Dinsdag wordt in Frankrijk op grote schaal gestaakt. In sommige sectoren, vooral in het openbaar vervoer, kan de staking meerdere dagen duren. Ook zaterdag 16 oktober is tot actiedag uitgeroepen.

Maandagavond stemde de Franse senaat in met verhoging van de leeftijd voor volledig pensioen van 65 naar 67 jaar. Vorige week was de senaat al akkoord gegaan met verhoging van de ondergrens voor (gedeeltelijk) pensioen van 60 naar 62 jaar. De regering had concessie gedaan voor enkele bijzondere groepen, zoals vrouwen met drie of meer kinderen en ouders van gehandicapte kinderen.
Formeel kunnen de acties dus weinig meer uitrichten. 'We maken zo onweerlegbaar duidelijk dat deze maatregel tegen de wensen van het Franse volk in gaat', motiveren de vakbondsleiders hun acties.

Vakbonden
De leiding van de vakbonden en linkse politici zijn geen voorstander van een langdurige staking. Toch is de kans aanwezig dat het arbeidsconflict radicaliseert. Havenarbeiders in Marseille - traditioneel een stad waar fel actie wordt gevoerd - blokkeren al elf dagen de toegang tot de haven. Formeel richt het protest zich tegen een begin van privatisering van de haven. Die strijd loopt inmiddels vloeiend over in die om de pensioenen.

Passagiersschepen moeten uitwijken naar andere havens. Voor de kust ligt een vijftigtal tankers. Foz is een van de grootste oliehavens van Frankrijk. Een paar raffinaderijen draaien al op een laag pitje, andere dreigen met een staking. Op Corsica was een paar dagen geen benzine te krijgen.

Middelbare scholieren
Vorige week gingen voor het eerste ook middelbare scholieren de straat op voor het behoud van de huidige pensioenvoorzieningen. Scholieren- en studentenbonden hebben hun leden opgeroepen vandaag massaal te protesteren. Scholieren hebben de naam bij manifestaties lastig in het gareel te houden te zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft laten weten de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd een goede zaak te vinden. Door de Franse regering is dat als een zeer belangrijke steunbetuiging ontvangen. Dominique Strauss-Kahn, de voorzitter van het IMF, is voorlopig de voornaamste gegadigde om namens oppositiepartij de PS mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2012.

Peiling
Volgens een in opdracht van dagblad Le Parisien uit gevoerde opiniepeiling steunt 69 procent van de Fransen de actiedag en is 61 procent voor een staking van langere adem. Of het daar van komt, wordt bij de vakbonden vanuit de basis besloten. Langdurige stakingen zijn dus mogelijk zonder fiat van de vakbondsleiding.
Werkgeversvoorzitter Laurence Parisot waarschuwde maandag voor een aantasting van het imago van Frankrijk. 'Onze betrouwbaarheid is in het geding. Dit kan gevolgen hebben voor onze zakelijke contacten en voor onze handelsbetrekkingen.'

De staking treft vandaag vooral het openbaar vervoer. Het treinverkeer is waarschijnlijk ernstig verstoord, de Parijse metro draait op halve kracht. Ook bij luchthavens, het onderwijs, de gezondheidszorg, de post en de energiebedrijven wordt actie gevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden