Frankrijk gaat terrorist met dubbele nationaliteit toch geen paspoort afpakken

Frankrijk zal veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit hun Franse paspoort toch niet ontnemen. Volgens Franse media heeft president Hollande een voorstel hiertoe ingetrokken, omdat er binnen zijn eigen partij te veel weerstand tegen bestond. De rechtse oppositie verwijt de president nu een gebrek aan standvastigheid in de strijd tegen terreur.

President Hollande.Beeld afp

Hollande deed zijn voorstel met de nodige bombarie, vlak na de aanslagen van 13 november, toen beide kamers van het Franse parlement bijeen kwamen in Versailles. Het plan had vooral symbolische betekenis. Het is niet waarschijnlijk dat jihadi's, laat staan zelfmoordterroristen, zich laten afschrikken door het vooruitzicht hun Franse paspoort te verliezen.

Het verlies van de Franse nationaliteit is een oud stokpaardje van het Front National en ex-president Sarkozy. Na de aanslagen nam Hollande het over, om rechts de wind uit de zeilen te nemen en de nationale eenheid in de strijd tegen terreur te versterken.

Droit de sol

Binnen zijn eigen socialistische partij bestond van meet af aan grote weerstand tegen het plan. Ook die is vooral symbolisch. Het voorstel betreft mensen met een dubbele nationaliteit, die in Frankrijk geboren zijn. Genaturaliseerde Fransen, die elders zijn geboren, kunnen hun nationaliteit nu al verliezen wegens terrorisme. In 2015 raakten zo vijf mensen hun nationaliteit kwijt, in 2014 was er één geval.

Het aanpakken van mensen die in Frankrijk geboren zijn, raakt een links taboe.

Volgens het droit de sol ('het recht van de bodem') heeft iedereen die in Frankrijk geboren wordt recht om Fransman te worden, ongeacht de afkomst van zijn ouders. Voor links weerspiegelt dit recht een oud ideaal van een Republiek die open staat voor iedereen.

Verstrikt

Bovendien herinnert het intrekken van de nationaliteit aan 'de donkerste dagen uit onze geschiedenis', zoals de socialistische politicus Pierre Moscovici zei toen president Sarkozy in 2010 een soortgelijk voorstel deed. Onder het Vichy-bewind werden in vier jaar tijd 15 duizend Fransen hun nationaliteit ontnomen, vaak Joden van buitenlandse afkomst.

Meestertacticus Hollande lijkt verstrikt te zijn geraakt in zijn eigen handigheidjes. Volgens Franse media dacht hij rechts te paaien door hun plan over te nemen, in de verwachting dat de Raad van State het voorstel zou torpederen. Dat gebeurde echter niet, waarop hij plots voor de opgave stond zijn eigen partij te overtuigen. Bovendien stuitte het intrekken van de Franse nationaliteit op grote bezwaren bij de groenen en klein links, partijen die Hollande nog nodig heeft als hij in 2017 herkozen wil worden. Volgens columnist Guillaume Tabard van de rechtse krant Le Figaro zal hij echter een prijs betalen: zijn imago van standvastige 'oorlogspresident' lijdt schade door deze terugtocht.

Oud president, en leider van de Rechtse partij Les Republicains, Nicolas Sarkozy.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden