NieuwsSyriëgangers

Frankrijk gaat jihadisten terughalen uit Syrië

De Franse regering gaat de komende weken jihadisten met de Franse nationaliteit vanuit Syrië naar Frankrijk halen. Volgens nieuwszender BFMTV gaat het om zo’n 130 personen. Het is de eerste keer dat Frankrijk een grote groep jihadisten repatrieert.

Frans-Amerikaanse troepen patrouilleren door Rmelane, Hasakah, Syrie op 5 juni 2018.Beeld AFP

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner – die het getal 130 niet wilde bevestigen maar ook niet ontkende – zei dat alle Syriëgangers na aankomst in Frankrijk voor de rechter zullen verschijnen. De meesten zullen volgens Castaner een gevangenisstraf krijgen.

De jihadisten zitten nu nog opgesloten in Koerdische gevangeniskampen in Syrië. Het is de vraag wat hun lot is sinds de Verenigde Staten in december besloten hun troepen terug te trekken uit Syrië. De militaire steun van de Verenigde Staten aan de Koerdische milities in de regio valt daarmee weg. Frankrijk is bang dat de Koerden de IS-gevangenen zullen vrijlaten.

Berechten

‘Er zijn momenteel mensen die in Syrië worden vastgehouden omdat de Amerikanen er nog zijn. Zij zullen worden vrijgelaten, en ze zullen naar Frankrijk willen terugkeren’, zei Castaner dinsdagochtend in een interview op BFMTV. Frankrijk vreest de jihadisten uit het oog te verliezen. In een poging dat te voorkomen gaan de Franse autoriteiten hen repatriëren en in Frankrijk berechten.

In oktober laaide in Frankrijk een discussie op over de mogelijke repatriëring van minderjarige kinderen van Franse jihadisten die in Koerdische detentiekampen verblijven. De Franse regering sloot het terughalen van volwassenen toen nog categorisch uit. ‘Degenen die misdaden hebben begaan in Irak of Syrië zullen daar worden berecht’, schreef het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken destijds.

Door de terugtrekking van de Amerikanen is die berechting in de regio op losse schroeven komen te staan. Franse jihadisten in Syrië en Irak vormen bij een mogelijke vrijlating een veiligheidsrisico voor Frankrijk. Noodgedwongen neemt de Franse regering nu een diametraal ander standpunt in. Het terughalen van jihadisten is niet langer taboe.

‘Het zijn in de eerste plaats Fransen’, zei minister Castaner. Die opmerking kwam hem op kritiek te staan van Marine Le Pen. De leider van de uiterst rechtse partij Rassemblement National vindt dat de Franse nationaliteit van uitreizigers zou moeten worden ingetrokken. ‘Het zijn jihadisten. Ze mogen dus niet langer Frans zijn’, schreef Le Pen op Twitter.

Aanslagen Parijs

De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië is door de Franse regering bepaald niet met gejuich ontvangen. De Franse commando’s die in de regio actief zijn, leunen sterk op Amerikaanse steun en materieel. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef in december in een reactie dat ‘de Amerikanen de stabiliteit van de regio in ogenschouw moeten nemen om meer humanitaire rampen en een terugkeer van terroristen te voorkomen.’

Er zijn nogal altijd zo’n elfhonderd Franse militairen gestationeerd in de regio. President Macron zei deze maand dat het Franse leger in 2019 ‘militair betrokken zal blijven’ in Syrië en Irak. ‘De terugtrekking van onze Amerikaanse vrienden moet ons niet afleiden van het doel: het uitroeien van IS, om de wederopstanding van die terroristische organisatie te voorkomen.’

Het Franse leger is sinds 2014 actief in Syrië en Irak, ter bestrijding van IS. In 2014 en 2015 bombardeerden Franse gevechtsvliegtuigen meermaals IS-doelwitten. De aanslagen van november 2015 in Parijs, waarbij in totaal 130 mensen om het leven kwamen, werden door IS opgeëist als vergelding. De dag na de aanslagen voerde Frankrijk grootschalige luchtaanvallen uit boven Raqqa, destijds de informele hoofdstad van de Islamitische Staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden