Frankrijk eist einde aan Turkse bommen op Koerden in Syrië

Frankrijk heeft er bij Turkije op aangedrongen een eind te maken aan de aanvallen op Koerdische strijders in het noorden Syrië. Parijs maakt zich zorgen 'over de constant verslechterende situatie', zo luidt een verklaring.

Een YPG-strijder bij een bewakingspost op de grens tussen Turkije en Syrië. Beeld afp

Het hele weekeinde viel Turkije stellingen van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) aan, een groepering die volgens Ankara is gelieerd aan de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Turkije wil dat de YPG de terreinwinst opgeeft die ze de afgelopen dagen in de provincie Aleppo hebben geboekt.

'Wij zullen tegen iedere stap optreden', zei premier Davutoglu zaterdag voor de staatsomroep TRT Haber. 'De YPG moet zich onmiddellijk uit Azaz en omgeving terugtrekken en er niet er niet meer in de buurt komen.'

Frankrijk vroeg Turkije om de bombardementen direct te stoppen. Volgens Parijs moet iedereen zich inspannen voor het akkoord dat vrijdag in München is gesloten. Toen hebben zeventien landen, waaronder Turkije, beloofd het geweld in Syrië de komende week juist af te bouwen.

Lees ook: Twijfel aan leidersrol VS

Onder leiding van de Verenigde Staten wordt het vandaag in München opnieuw geprobeerd: praten over een uitweg uit de Syrische crisis. Maar juist die - zelf gekozen - leidersrol van de Amerikanen wordt meer dan ooit in twijfel getrokken, terwijl praten vooralsnog nergens toe leidt.

Veroverd op al-Nusra

De YPG verwerpt de Turkse eis. Saleh Muslim, een van de voormannen van de Koerdische militie, wees er zondag op dat zijn strijders de luchtmachtbasis Menagh samen met Arabische en Turkmeense bondgenoten hebben veroverd op het extremistische al-Nusra Front. Hij hekelde de Turkse bombardementen op de basis en waarschuwde dat de Turken bij verdere interventie in Syrië 'het gehele Syrische volk op hun weg zullen vinden'.

De Koerdische strijders kregen steun van Russische bommenwerpers. Met de steun voor de Koerden wil Moskou Turkije straffen voor het neerschieten van een Russische gevechtsvliegtuig, eind vorig jaar. Rusland hoopt ook dat de Koerdische strijders een deel van de Turkse grens afsluiten, zodat het voor de andere rebellengroepen moeilijker wordt wapens en strijders aan te voeren.

Russische gevechtsvliegtuigen gingen ook door met hun bombardementen bij Aleppo, een stad in het noorden van Syrië die gedeeltelijk in handen is van de rebellen. Onder dekking van de Russische luchtmacht proberen troepen van de Syrische president Assad de stad in de tang te nemen. Het verlies van Aleppo zou de zwaarste slag betekenen voor de rebellen sinds het begin van de burgeroorlog, vijf jaar geleden.

De Syrische regering beschouwt de Turkse beschietingen als rechtstreekse hulp aan terroristen, berichtte de Syrische staatstelevisie zondag. Zij heeft in een brief aan de Verenigde Naties haar beklag gedaan over de 'opzichtige bemoeienis' van Ankara met Syrische aangelegenheden.

Samenwerking

De Amerikaanse president Obama riep zijn Russische ambtgenoot Poetin zondag in een telefoongesprek op de bombardementen op de gematigde oppositie te staken. De voortdurende bombardementen ondermijnen de kans op een gevechtpauze waarover Rusland, de VS, Turkije en een aantal andere landen afgelopen vrijdag in München een akkoord bereikten. De gevechtspauze moet eind deze week ingaan, maar geen van de strijdende partijen maakt aanstalten om gehoor te geven aan de oproep.

Saoedi-Arabië bevestigde zondag dat het bereid is deel te nemen aan een grondoffensief tegen IS, maar volgens minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir hangt alles af van de coalitie die onder leiding van de VS tegen de terreurgroep strijdt. Turkije en Saoedi-Arabië zijn gefrustreerd over de opmars die het Syrische regeringsleger de afgelopen tijd maakt, dankzij de steun van Rusland. Volgens waarnemers maakt het Syrische leger ook vorderingen richting Raqqa, het voornaamste bolwerk van Islamitische Staat. Mogelijk gaat het Turkije en Saoedi-Arabië erom de troepen van Assad vóór te zijn, om te voorkomen dat de Syrische president ook het oosten van zijn land weer in handen krijgt.

Maar de kans is ook groot dat Turkije een eventueel grondoffensief zal gebruiken om de Koerdische rebellen uit de grensstreek te verjagen. Deelname van Saoedische troepen aan de strijd brengt ook het gevaar met zich mee van een rechtstreekse botsing tussen Saoedi-Arabië en zijn aartsvijand Iran, dat troepen naar Syrië heeft gestuurd om Assad te helpen in de strijd tegen de soennitische rebellen. Het hoofd van de Iraanse luchtverdediging waarschuwde afgelopen weekeinde dat zijn land in geval van een invasie bereid is Syrië bij te staan om het Syrische luchtruim te verdedigen. Turkije en Saoedi-Arabië moeten ook rekening houden met de gevanceerde S-400 luchtdoelbatterijen die Rusland in stelling heeft gebracht in Syrië.

Syriërs bij de grens met Turkije op een foto van afgelopen week. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden