'Frankrijk doet er alles aan om Joden te beschermen'

Frankrijk zal er alles aan doen om de Joden in het land te beschermen. Dat beloofde president François Hollande vandaag tijdens een bezoek aan de Joodse begraafplaats in Sarre-Union, waar in het weekeinde zeker driehonderd van de vierhonderd graven werden vernield. Het was de derde keer sinds 1988 dat de begraafplaats in het uiterste noordoosten van Frankrijk het doelwit van vandalisme was.

De Joodse begraafplaats in Sarre-Union.Beeld epa

Hollande riep de Joden nogmaals op in Frankrijk te blijven en niet naar Israël te emigreren. 'De mensen zijn Fransen, zij houden van Frankrijk en hun plaats is uiteraard in Frankrijk', zei de president. Hij zegde toe dat antisemitische en racistische daden onvermoeibaar worden vervolgd.

Frankrijk heeft de grootste Joodse gemeenschap in Europa. Er zijn ongeveer 500.000 tot 600.000 Joden in het land. Vorig jaar registreerde de Raad voor de joodse instellingen (Cirf) een verdubbeling van het aantal antisemitische incidenten in het land, van 423 in 2013 naar 851 vorig jaar. Ook de terreuractie vorige maand in een koosjere supermarkt in het oosten van Parijs, waardoor vier bezoekers omkwamen, leidde tot onrust in de Joodse gemeenschap.

De Franse politie heeft vandaag vijf jongeren aangehouden die van betrokkenheid bij de vernielingen op de begraafplaats worden verdacht. Het zou om een uiting van vernielzucht gaan. De vijf zouden niet uit antisemitische motieven hebben gehandeld.

Rabbijn Rene Gutman (L) en de Franse president François Hollande vandaag bij de Joodse begraafplaats.Beeld afp
Een man bij de Joodse begraafplaats in Sarre-Union, waar in het weekeinde honderden graven werden vernield.Beeld epa
Beeld reuters
De politie heeft maandag vijf jongeren aangehouden die van betrokkenheid bij de vernielingen op de begraafplaats worden verdacht.Beeld ap
Beeld reuters

Premier België wil dat Joden blijven

Ook de Belgische premier Charles Michel riep de Joden in België vandaag op te blijven. België zonder de Joden is België niet meer, zo stelde hij op de Vlaamse televisie. Mensen moeten ons land niet verlaten omdat ze bang zijn voor hun veiligheid, aldus de regeringsleider.

De oproep van Michel en Hollande kwam nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Joden in Europa had aangespoord naar Israël te verhuizen. Netanyahu reageerde daarmee op de radicaalislamitische aanslagen in Brussel, Parijs en afgelopen weekeinde nog in Kopenhagen, waarbij joodse slachtoffers vielen.

Premier Michel noemt het cruciaal om de bijzondere veiligheidsmaatregelen voor de Joodse gemeenschappen te handhaven. Het staat echter nog niet vast of militairen bijvoorbeeld synagogen blijven bewaken. Die versterking kwam er na een grote operatie tegen een islamistische terreurcel. Het dreigingsniveau in België werd toen verhoogd.

De Israëlische regering trok zondag 40 miljoen euro uit om de emigratie van Joodse Europeanen naar Israël te bevorderen. Het immigratieplan doelt vooral op Joden uit Frankrijk, Oekraïne en België. Antwerpen heeft met ongeveer 20.000 personen de grootste Joodse gemeenschap van België.

De Israëlische oud-minister Natan Sharansky zei vandaag dat de Joden geen toekomst in West-Europa hebben. Israël moet zich daarop voorbereiden, zei hij. 'Het kan vijf of twintig jaar duren, maar de islamitische gemeenschap en de groeiende haat tegen Israël uit de liberale gemeenschap worden sterker.' Sharansky, een vroegere dissident uit de Sovjet-Unie, leidt het Joodse Agentschap voor Israël, een semiregeringsinstelling die Joden aanmoedigt naar Israël te emigreren.

'Netanyahu heeft open zenuw geraakt'

Joden in Europa worden bedreigd door een explosief mengsel van jihadisme en 'klassiek' antisemitisme, schrijft Hans Wansink in het commentaar van de Volksrant.

De Belgische premier Charles Michel afgelopen weekend tijdens carnaval in Aalst.Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden