Frankrijk discussieert over geweld bij acties tegen nieuwe president

De verkiezing van Nicolas Sarkozy tot president van afgelopen zondag heeft al twee nachten lang in Franse steden aanleiding gegeven tot demonstraties, gewonden, arrestaties en het in brand steken van auto’s....

Van onze correspondent Fokke Obbema

De betogers zijn voornamelijk anarchistische en communistische jongeren. Oppositieleider François Hollande riep hen dinsdag op de uitslag te respecteren.

Op de verkiezingsnacht zelf gingen volgens een telling van de politie 730 auto’s in vlammen op, raakten 78 agenten gewond en werden er 592 arrestaties verricht. Vooral rond Place de la Bastille in Parijs ging het er hard aan toe tussen demonstranten en ordepolitie.

Op de tweede avond was het daar wederom raak, met 160 aanhoudingen; 15 arrestanten zaten dinsdag nog vast. 365 auto’s werden in brand gestoken en twee winkels werden geplunderd.

Aanvankelijk was er sprake van een gewone demonstratie, waarbij vijfhonderd jongeren ‘Sarko, facho!’ (Sarkozy, fascist) en ‘het volk zal je krijgen’ scandeerden. Maar later werd er met stenen en andere projectielen naar de ordepolitie gegooid en sneuvelden winkelruiten, waarna de arrestaties volgden.

Ook in Nantes, Lyon, Rennes en Caen was het ook nog maandag onrustig. Telkens ging het om demonstraties van driehonderd tot vijfhonderd jongeren. Diverse extreemlinkse organisaties hebben opgeroepen tot ‘verzet’ tegen Sarkozy.

Volgens de linkse oppositieleider Hollande speelt het geweld alleen maar rechts in de kaart. ‘Iedereen die aan dat geweld meedoet, moet bedenken dat hij een dienst bewijst aan degenen die meer orde en meer hardheid willen.’ Hij spoorde de jongeren aan te protesteren door in juni bij de parlementsverkiezingen links te stemmen.

Op de website van de linkse krant Libération ontspon zich dinsdag een fel debat tussen voor- en tegenstanders van gewelddadig verzet tegen Sarkozy. Een zekere François vond dat ‘alleen fascisten van links of rechts zich niet bij verkiezingsuitslagen neerleggen’.

Maar een ander, onder het pseudoniem ‘Pyrrhus’, verdedigde de acties: ‘Ze zijn misschien, vast en zeker, contraproductief en gevaarlijk, maar in de ogen van een oprechte democraat ook begrijpelijk en zelfs te rechtvaardigen.’ Want volgens hem hebben ‘grote mediagroepen’ voortdurend de publieke opinie beïnvloed door de kwaliteiten van ‘hun’ kandidaat te benadrukken, terwijl ze diens tegenstandster, de socialiste Royal, voortdurend hebben gekleineerd. ‘Onder die omstandigheden worden gewelddadige acties onvermijdelijk’, meent ‘Pyrrhus’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden