Frankrijk buigt geleidelijk in de richting van Europese Grondwet

De ‘ja’-stem is in Frankrijk aan een comeback bezig. Afgelopen zaterdag gaf een opiniepeiling aan dat 52 procent van de Fransen van plan is in te stemmen met de Europese Grondwet....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Een kleinere peiling voorspelde dit weekeinde nog wel winst voor de tegenstanders (eveneens met 52 procent), maar bevestigde de tendens van een groeiend aantal voorstanders. Het Franse volk stemt op 29 mei, drie dagen voor Nederland zich over de Europese Grondwet uitspreekt.

Na 23 peilingen waarbij het ‘nee’ als winnaar uit de bus kwam, reageerden politici uit het ‘ja’-kamp juichend op het tegengestelde geluid. ‘Let maar op, de ja-stem gaat het winnen!’, liet president Chirac zelfverzekerd weten. Ook onder linkse politici was de opluchting groot, omdat de ‘nee’-aanhang onder de eigen kiezers van 63 naar 51 procent daalde.

Opmerkelijk daarbij is dat de peiling werd gehouden voor afgelopen donderdag, toen de socialistische oud-premier Lionel Jospin zijn gewicht voor het eerst in de schaal gooide. Op de Franse televisie verdedigde hij met klem de ‘ja’-stem. ‘Soms is het nodig tegen het nationale temperament in te gaan’, stelde de premier, refererend aan alle onlustgevoelens onder Fransen, die om zeer diverse redenen tegen de Grondwet zijn.

Streng toonde Jospin zich voor de kiezers van zijn eigen partij, de Parti Socialiste (PS). Hij wees erop dat de partijleden zich in december al in meerderheid voor de Grondwet hebben uitgesproken. ‘Het negeren van die uitspraak past niet bij het collectieve denken dat kenmerkend is voor het socialisme’, stelde Jospin. De socialist, die van 1997 tot 2002 premier onder Chirac was, kreeg van de rechtse president een compliment voor zijn tv-optreden. ‘Over Europa zijn we het altijd met elkaar eens geweest’, aldus Chirac.

Vanuit het ‘nee’-kamp viel vooral de klacht op dat de voorstanders van de ‘ja’-stem veel meer zendtijd op televisie zouden krijgen. Volgens het ‘nee'-kamp, die hun eigen ‘observatorium van de media’ hebben ingesteld, ging in de eerste drie maanden van dit jaar 71 procent van de zendtijd naar voorstanders van de Grondwet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden