Frankrijk boort noodvoorraad brandstof aan: 'Genoeg voor drie maanden'

Frankrijk heeft zijn strategische olievoorraden ingezet om het dreigende brandstoftekort op te vangen. Zes van de acht olieraffinaderijen van het land worden al dagen geblokkeerd door vakbond CGT, uit onvrede over de nieuwe arbeidswetgeving. De vakbond kondigde woensdag aan ook de kerncentrale in Nogent-sur-Seine 24 uur te willen blokkeren.

Yves Leroi
null Beeld epa
Beeld epa

De directeur van de Franse organisatie voor de olie-industrie (UFIP) verklapte dat al sinds maandag gebruik wordt gemaakt van de noodvoorraden. 'Elke dag gebruiken we het equivalent van ongeveer de dagelijkse consumptie. In het slechtste scenario, als de situatie zo gespannen blijft, kunnen we dat drie maanden volhouden', zei hij. Op de vliegvelden van Parijs is een noodvoorraad kerosine voor dertig dagen, liet een woordvoerder weten.

Onrust onder Valls

In Frankrijk is het onrustig sinds premier Manuel Valls een nieuwe arbeidswet heeft ingevoerd. Hiervoor gebruikte hij het grondwetsartikel 49.3, waarmee hij het parlement kon omzeilen.

Elke dag vinden demonstraties plaats in hoofdstad Parijs en sinds afgelopen weekend zet de CGT ook stakingen en blokkades in als middel om de regering de wet te laten intrekken. Bruno Le Roux, fractievoorzitter van de Parti Socialiste, zei woensdag dat hij bereid is de wet aan te passen, om zo de stakers tegemoet te komen. Premier Valls zei woensdag echter dat 'de CGT niet de dienst uitmaakt hier. Er zal niks worden aangepast aan de wet.'

'Het is een krachtmeting tussen de CGT en de regering. Hard tegen hard', liet onze correspondent Peter Giesen eerder al vanuit Frankrijk weten. 'De vakbond wil het land platleggen om de regering te dwingen de hervormingen van de arbeidswetgeving in te trekken.' Of dat gaat lukken? 'Als ik eerlijk ben, kan ik het me niet voorstellen.'

De politie brak woensdagochtend een blokkade bij een brandstofopslag bij Douchy-Les-Mines op met waterkanonnen.

Auto's in de rij om te tanken. Beeld reuters
Auto's in de rij om te tanken.Beeld reuters

Openbaar vervoer

Als gevolg van de blokkades kunnen tankstations niet worden bevoorraad. Ruim 4 duizend van de 12 duizend tankstations kampen met een brandstoftekort. Vrijdag waren dat er nog driehonderd. Voor de tankstations die nog wel een voorraad hebben staan lange rijen.

Er rijdt ongeveer een kwart minder treinen als gevolg van stakingen bij de SNCF. Ruim tien procent van het personeel staakt. Vorige week was dit nog 15 procent. Ook kondigde de vakbond voor volgende week stakingen aan in de Parijse metro.

Hierbovenop heeft de CGT een 24-uursstaking aangekondigd bij de kerncentrale in Nogent-sur-Seine. De staking gaat woensdagavond om 21.00 uur in. Het is nog niet duidelijk welke consequenties de staking voor het functioneren van de centrale heeft.

Hard tegen hard

In protest tegen de omstreden arbeidswet kiest vakcentrale CGT een radicale koers: het land moet plat. De strategie van iemand die terrein verliest. Toch staat de regering-Valls onder zware druk.

Een wegblokkade bij Douchy-Les-Mines. Beeld afp
Een wegblokkade bij Douchy-Les-Mines.Beeld afp

Sarkozy

De laatste keer dat de noodvoorraden moesten worden aangeboord was in 2010. Ook toen vonden grootschalige demonstraties plaats, georganiseerd door de vakbonden, tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. 1.500 tankstations zaten zonder brandstof. Toenmalig president Nicolas Sarkozy wist een doorbraak te forceren door te dreigen met gevangenisstraffen. Ook liet hij de blokkades hardhandig opheffen.

Gevraagd naar de situatie van vandaag de dag reageerde hij met een citaat van de 18e-eeuwse diplomaat Talleyrand: 'Als ik mezelf bekijk, maak ik me zorgen. Als ik mezelf vergelijk, stel ik mezelf gerust. Toen (in 2010, red.) was er geen geweld, en geen 49.3 (het grondwetsartikel dat Valls gebruikt om het parlement buitenspel te zetten, red.). Nu hebben we een lege wet en anarchie.'

Nicolas Sarkozy. Beeld afp
Nicolas Sarkozy.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden