Frankrijk, België en Denemarken verhogen rente Duitsland en VS praten dollarkoers weer omhoog

Duitsland en de Verenigde Staten hebben gisteren geprobeerd de dollarkoers omhoog te praten. Met succes want nadat de munt aan het begin van de handel vier cent was weggezakt naar een nieuw dieptepunt van 1,52 gulden herstelde de koers zich in de loop van de dag....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De slotkoers in Amsterdam kwam uit op 1,5590 gulden, nog wel het laagste slot ooit. In New York sloot de dollar later weer op 1,5630.

De eerste die zich gisteren met de dollar bemoeide was de Duitse centrale bank, de Bundesbank, die een korte verklaring uitgaf. Daarin noemde de bank de ontwikkelingen op de valutamarkt 'niet in overeenstemming met fundamentele economische factoren'. Even later kwam ook de Duitse kanselier Helmut Kohl met een soortgelijke uitspraak. Hij noemde de zwakte van de dollar een 'tijdelijk verschijnsel'.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Alan Greenspan, voegde zich daarna in het koor van critici. Hij noemde tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres, de duikeling van de dollar 'niet welkom', 'zorgwekkend' en 'zeer waarschijnlijk overdreven'.

Op de verklaringen van de centrale banken volgde gisteren echter geen actie. Beide banken lieten hun tarieven onveranderd en kochten ook geen dollars op om de koers te steunen. Maar de Franse minister van Economische Zaken, Edmond Alphandery, hintte er gisteren op dat de uitspraken gevolgd zullen worden door maatregelen.

Volgens valutahandelaren is echt beleid ook nodig om een ommekeer te bewerkstelligen voor de dollarkoers. 'De handel luistert naar de uitspraken. Maar uitspraken alleen zijn niet genoeg', aldus een handelaar.

De centrale banken van Frankrijk, België en Denemarken besloten gisteren wel tot renteverhogingen om de koers van de eigen munt omhoog te krijgen. De maatregelen sorteerden direct effect. De Franse franc, de Belgische franc en de Deense kroon wonnen gisteren iets aan kracht ten opzichte van de gulden en de Duitse mark.

De Republikeinse oppositie in de VS maakte van de gelegenheid gebruik om het eigen, vorige week afgewezen begrotingsbeleid, te prijzen. Volgens Newt Gingrich, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden is de Senaat met haar afwijzing verantwoordelijk voor de dollardaling.

Volgens het voorstel van de Republikeinen zou de Amerikaanse begroting geen tekorten mogen vertonen. Ook Greenspan verwees gisteren naar het financieringstekort als een van de oorzaken van de dollarzwakte. Hij riep de Amerikaanse regering dan ook op het tekort - dit jaar naar schatting 193 miljard dollar - te verlagen.

Behalve de dollar zakte gisteren ook het Britse pond weer naar een nieuw dieptepunt ten opzichte van de gulden en de Duitse mark. Aan het begin van de dag was het pond nog maar een knaak (2,50 gulden) waard. Maar net als de dollar ging de koers van de Britse munt later op de dag weer omhoog en bleef aan het eind van de dag het verlies beperkt tot enkele tienden van een cent. De sloitkoers van het pond lag gisteren op 2,5330 gulden.

De zwakste broerder in Europa blijft de Italiaanse lire. Net als voorgaande dagen zakte de koers weg tot ongekend peil. Duizend lire deden gisteren op de valutamarkt 94,3 cent.

De zwakte van de lire wordt vooral geweten aan de onzekere politieke situatie in Italië waar de pas aangetreden regering-Dini dreigt te struikelen over de begroting. Premier Dini was gisteren in Bonnn voor overleg met Bondskanselier Kohl. Hij voorspelde dat de koers van de lire zich weer zal herstellen als de politieke rust in Italië is hersteld. Wanneer dat zover is kon hij niet zeggen.

Het verbale offensief van de centrale banken had gisteren een verdeeld effect op de Europese effectenmarkten. In Franfurt kropen de aandelenkoersen even omhoog na de steunbetuiging van de Bundesbank aan de dollar maar uiteindelijk sloot de beursindex toch weer lager. Ook in Amsterdam eindigde de beurs op verlies. Alleen in Londen en Parijs boekten de aandelenkoersen een lichte winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.