Frankfurter Buchmesse in teken van ict en Argentijnse literatuur
Frankfurt Twee thema's beheersen de 62ste Frankfurter Buchmesse die dinsdagavond feestelijk werd geopend: de Argentijnse literatuur en de digitalisering van het boek. Van oudsher kent de Buchmesse een gastland, waarvan de schrijvers in het middelpunt van de belangstelling staan, dit jaar dus Argentinië. In dat kader zijn niet minder dan 70 meestal in Europa nog onbekende schrijvers uit dat Zuid-Amerikaanse land en de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner naar Frankfurt getogen.
Kirchner, die de officiële opening verrichtte, betitelde zichzelf als 'lid van de generatie Gutenberg'. Voor haarzelf, zo verklaarde zij, zal een boek altijd gelijk staan aan een gedrukt boek; ze houdt nu eenmaal van het speciale gevoel dat het openslaan van een nieuw boek met zich meebrengt. De Argentijnse president moest echter erkennen dat dit 'bij mijn dochter heel anders is'. Geruststellend voegde zij hier aan toe dat het oprukken van nieuwe media in de wereld van het boek niet betekent 'dat wij aan de rand van de ondergang staan, slechts aan het begin van een nieuw tijdperk'.
Argentinië staat in Latijns Amerika bekend als land waar het meest wordt gelezen. Het land telt 1.500 boekhandels, half zoveel als Brazilië dat vijf keer meer inwoners heeft.
Er zit ook een politiek tintje aan het Argentijnse gastoptreden: van de 117 boeken die in de aanloop naar de Buchmesse in het Duits zijn vertaald, heeft ongeveer een derde de verwerking van de beruchte dictatuur onder generaal Videla (1976 tot 1983) als thema.
Het tweede zwaartepunt ligt bij de kansen die ict het boekenvak biedt. Uitgevers, filmmakers en experts uit de muziek- en games-industrie worden aangemoedigd om over de schutting te kijken en gezamenlijk met internetgebruikers, hier aangeduid als cybercitizens, de mogelijkheden van cross-, trans- en multimediale storytelling te verkennen. Van de 7.533 standhouders op de Buchmesse, afkomstig uit 114 landen, heeft bijna een kwart ook digitale producten in de aanbieding. Een voorbeeld van de kant die het op zou kunnen gaan, levert de Duitse kinderboekenschrijfster Cornelia Funke. Haar nieuwe werk Reckless-Steinernes Fleisch heeft ze samen met een Britse cocreator uit de filmbranche gemaakt, zodat boek en film tegelijk uitkomen, op de voet gevolgd door een computerspel.
De Buchmesse duurt tot 10 oktober en verwacht 300.000 bezoekers.