Franken was ook advocaat van ex-vriendin Holleeder

Willem Holleeders advocaat Stijn Franken blijkt ook de advocaat te zijn geweest van Holleeders ex-vriendin, Sandra den Hartog, die nu een van de getuigen tegen Holleeder is. Het strafproces wordt daarmee nog complexer en levert steeds meer irritatie op bij de belangrijkste getuigen.

Elsbeth Stoker en Wil Thijssen
Stijn Franken, advocaat van Willem Holleeder. Beeld anp
Stijn Franken, advocaat van Willem Holleeder.Beeld anp

De rol van Franken is niet de enige bron van spanning. Ook de relatie met de rechter-commissaris ligt gevoelig. Onderzoeksrechter Caroline Bianchi heeft de zussen Astrid en Sonja Holleeder onlangs excuses aangeboden voor de wijze waarop zij hen heeft behandeld. Een geëscaleerd getuigenverhoor liep zo hoog op, dat de zussen overstuur wegliepen en overwogen hun medewerking aan de strafzaak tegen Willem Holleeder te beëindigen.

In een reeks verhoren leggen de zussen en de ex-vriendin van Willem Holleeder verklaringen af over zijn mogelijke betrokkenheid bij een reeks liquidaties. Een recent verhoor, op 22 maart, liep uit de hand. Sonja Holleeder voelde zich als verdachte behandeld, in plaats van getuige. Haar werd gevraagd of zij bandopnames - die zij en haar zus heimelijk maakten van gesprekken met hun broer - achterhoudt. Zij ontkende dat, de rechter-commissaris dreigde daarop met een politie-inval in haar huis.

Haar zus Astrid werd op dat moment - zonder enige toelichting - opgesloten in de getuigenkamer. De zussen hebben de rechtbank in Amsterdam boos verlaten. In een excuusbrief doet Bianchi het voorstel tot een verzoeningsgesprek. Dat heeft nog niet plaatsgevonden. De rechtbank wil hier inhoudelijk niet op reageren.

Stijn Franken, de advocaat van Willem Holleeder, kent de drie belangrijkste getuigen in de zaak goed. Holleeders ex Sandra den Hartog was zelfs zijn cliënt. ‘Franken moet oppassen met vertrouwelijke informatie.’ Lees hier de reportage.

Advocaat Stijn Franken (links) en Willem Holleeder. Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP
Advocaat Stijn Franken (links) en Willem Holleeder.Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP

'Je weet hoe het zit, Stijn'

Afgelopen zondag lekte een groot deel van het dossier uit via Vlinderscrime.nl. Uit nog niet gepubliceerde verklaringen die de Volkskrant intussen in handen heeft, blijkt dat ook de zussen Astrid en Sonja zeggen dat zij raadsman Franken goed kennen. Dat heeft opmerkelijke botsingen tot gevolg. Tijdens een besloten getuigenverhoor van 12 januari bij de rechter-commissaris zei Astrid tegen de raadsman van haar broer dat ze de vorige keer 'fatsoenlijk naar Stijn toe' was. Maar ze waarschuwt dat hij niet tegen haar zus Sonja moet beginnen: 'Je moet niet denken dat omdat Sonja dommer is dan ik dat je Sonja aan kunt pakken. (..) Doe dat niet Stijn, want je weet hoe het zit.'

De getuigen hadden verwacht dat Franken zich van de zaak zou terugtrekken toen bekend werd dat ze belastende verklaringen hadden afgelegd, zegt Peter R. de Vries, die nauw contact onderhoudt met de vrouwen sinds ze belastend getuigen. 'Het verrast me dat Franken dat niet heeft gedaan, juist omdat ik hem ken als een heel integer persoon.' Volgens De Vries beweegt Franken zich 'op de rand van wat acceptabel is. Een advocaat moet de schijn van belangenverstrengeling vermijden.' Raadsman Stijn Franken wil niet reageren op vragen hierover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden