PROFIEL

'Francisco Nicolás wordt minister-president, of eindigt in de bak'

Zelfs het privénummer van de koning had hij. Wie iets wilde regelen op hoog niveau klopte aan bij Francisco Nicolás (20). Zonder succes, maar hij kon Spanje lang voor de gek houden.

Nicolás naast ex-premier Aznar. Beeld Facebook
Nicolás naast ex-premier Aznar.Beeld Facebook

Hij presenteerde zich als een manusje-van-alles van de vicepremier van Spanje, onderhandelaar van gevoelige zaken voor het Koninklijk Huis, probleemoplosser voor topondernemers en liet zich tussendoor in officiële auto's met gewapende politiebewaking tot ver buiten Madrid rondrijden. Francisco Nicolás (20) - de kleine Nicolás zoals heel Spanje hem nu kent - gold als een wonderkind in kringen van de conservatieve regeringspartij.

Wie iets wilde regelen op politiek niveau of advies nodig had, kon terecht bij deze veelbelovende student met zijn grote blauwe ogen in een jongetjesgezicht. Hij beschikte over een wonderbaarlijk goed netwerk tot op het hoogste niveau. Zelfs het mobiele-telefoonnummer van de nieuwe koning had hij in zijn smartphone staan.

Zwendel

Vorige week spatte het zorgvuldig opgebouwde imago van de kleine Nicolás uiteen. De politie arresteerde hem op verdenking van een zwendel van 25 duizend euro en oplichterij met officiële functies die hij niet bezat. Tevens werd beslag gelegd op een politiezwaailicht en twee kentekenborden van de Guardia Civil. Klein bier in de vloedgolf van politieke miljoenenfraudes waar Spanje de laatste jaren aan gewend is geraakt.

Maar de kleine Nicolás blijkt nu een almaar groeiend mysterie en zelfs een pijnlijke affaire voor premier Rajoy. Want niemand in de Partido Popular weet eigenlijk wie hij is, waar hij vandaan komt en hoe hij wist door te dringen tot de hoogste regionen in de regering.

We zien foto's van de kleine Nicolás in een conferentie naast ex-premier Aznar, samen met de net benoemde eurocommissaris Arias Cañete, zij aan zij met voormalig topbankier Rodrigo Rato en naast de burgemeester van Madrid Ana Botella.

Kroonjuweel uit de collectie: Nicolás buigt en geeft een hand aan de juist gekroonde koning Felipe VI als een van de tweeduizend genodigden tijdens de officiële receptie in het koninklijk paleis in Madrid.

Francisco Nicolás geeft een hand aan koning Felipe. Beeld Facebook
Francisco Nicolás geeft een hand aan koning Felipe.Beeld Facebook

Bemiddelingskosten

Dat Nicolás de boel belazerde lijdt geen twijfel. Hij vroeg tien- tot vijftigduizend euro bemiddelingskosten voor allerhande problemen die hij dankzij zijn politieke contacten wel even zou regelen. Dat draaide - voor zover nu bekend - doorgaans op niets uit. Afspraken met toppolitici en zelfs de koning werden op het laatste moment afgezegd of de kleine netwerker liet gewoon niets meer van zich horen.

Maar hoe kon het zijn dat Nicolás - nooit geregistreerd als lid - meedraaide in het jongerencircuit van de conservatieve partij, aanzat bij de denktank van de partij en conferenties organiseerde? Wie betaalde de reusachtige, peperdure villa in Madrid waar het wonderkind zijn bijeenkomsten organiseerde en zijn auto's had geparkeerd: twee pronte Audi's A8 en een BMW uit de 7-klasse?

Hoe zat het met de zichtbaar gewapende lijfwachten die ter plekke een oogje in het zeil hielden en de politie-escortes die de kleine Nicolás soms vergezelden? Hoe zat het met toegang tot telefoonnummers en zelfs afgeluisterde gesprekken waar de jonge adviseur toegang toe had? Was er wellicht iets waar van zijn veronderstelde contacten met de geheime dienst?

Na zijn ontmaskering verschenen er gefotoshopte foto's van Nicolás op de sociale media. Beeld de Volkskrant
Na zijn ontmaskering verschenen er gefotoshopte foto's van Nicolás op de sociale media.Beeld de Volkskrant

Lopende rechtszaak afgelasten

De talrijke bemiddelingen die hij ondernam waren niet de minste: van een poging om de lopende rechtszaak tegen de zwager van de huidige koning af te gelasten tot een middellijke regeling in de zaak tegen de Catalaanse nationalistische leider Jordi Pujol. Heel wat voor een jongen die gewoon thuis woonde bij zijn ouders in een volkswijk in Madrid.

Voor premier Rajoy komt de affaire uiterst ongelegen. De afgelopen dagen rukte de corruptiescandalen binnen de Partido Popular weer flink op richting minister-president, met nieuwe beschuldigingen tegen ex-vicepremier Rato en voormalig partijsecretaris Ángel Acebes.

Een natuurlijk oplichterstalent als Nicolás kreeg alle ruimte in zijn partij. Of zoals een betrokken zakenman het formuleerde: 'Deze jongen wordt minister-president, of eindigt in de bak.'

Een gefotoshopte foto van Nicolás, afkomstig van de sociale media. Beeld de Volkskrant
Een gefotoshopte foto van Nicolás, afkomstig van de sociale media.Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden