Francesca spreekt

Ze vormen een van de beroemdste geschilderde paren uit de geschiedenis: zij, bleker dan bleek, maar trots rechtop en met haar mooiste kleren aan, en hij, in rood gewaad, met half geloken ogen en die uiterst merkwaardig gevormde neus, alsof er een hap uitgenomen is....

Merel Bem

Eigenlijk is dat ook zo. Federico Montefeltro, een Italiaanse edelman ten tijde van de Renaissance, had door één houw van een vijandelijk zwaard zijn rechter oog en een deel van zijn neus verloren. Daarom gaf hij rond 1472 de bekende kunstenaar Piero della Francesca de opdracht hem en zijn vrouw en profil te schilderen, zodat zijn gehavende gezicht minder zou opvallen.

Ze spreken tot de verbeelding, die twee mensen, zo ziekelijk en fier tegelijk. Wie waren ze, wat dachten ze, hoe leefden ze? Op www.michaelmedia.org, de site van kunstenaar Michiel Knaven en deze week onderdeel het Impakt Festival in Utrecht, wordt het paar tot leven gewekt.

Conversations with Francesca bestaat uit vijf gesprekken tussen de twee geliefden, ingeleid door muziek van Claudio Monteverdi, waarbij de portretten bij elke zin een stukje opschuiven over een schaakbord dat opgebouwd is uit hersenhelften. 'Vertel me eens', zegt de lieflijke stem van Francesca, 'heb je eigenlijk ooit echt van me gehouden?' Uit het antwoord van haar echtgenoot blijkt dat hij haar ontrouw is geweest.

Michaelmedia.org is een verzamelplaats voor internetkunst; er zijn links naar andere projecten, je kunt er ook boeken en cd-roms aanschaffen. 'A polyphonic chronicle & other art projects' luidt de ondertitel. En polyfoon is het. Bij alle projecten vormt geluid de basis - van vioolriedels tot synthesizers, van toegankelijke deuntjes tot elektronisch gebliep, geknetter, gebonk, geschuif en gerasp.

In de link Short Bits heb je de keuze uit spelletjes en korte, interactieve beelden, zoals Memorial. Vogelveertjes vallen over het scherm naar beneden, waar ze een dennenappel 'ondersneeuwen'. Klik erop met je cursor en je hoort zacht geknetter. Het geheimzinnige tafereel gaat gepaard met onheilspellende muziek en het gekrijt van kraaien. Onbegrijpelijk, maar ook wel spannend.

Sommige links doen er, vanwege de geavanceerde techniek, lang over om op te laden, en af en toe lopen ze vast. Het hoort erbij, maar toch waarschuwt Knaven de bezoeker van zijn site van tevoren. Voor een succesvol bezoek heb je, naast een aantal technische plugins, nodig: 'een goed humeur' en 'enig geduld'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden