Fragiele vrede in Soedan weer in gevaar

‘Het zal me niet verbazen als er binnenkort opnieuw oorlog uitbreekt tussen het noorden en het zuiden.’ De Zuid-Soedanese minister Martin Elia Lomuro (Parlementszaken) deed er in februari in de zuidelijke hoofdstad Juba vrij flegmatiek over....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Lomuro schijnt gelijk te krijgen. Een echte oorlog kan het nog niet genoemd worden, maar de recente schermutselingen in Abyei, op de grens tussen Zuid- en Noord-Soedan, vertonen wel trekjes van een serieus gewapend conflict.

Aan de ene kant het regeringsleger van Khartoem, aan de andere kant de soldaten van het SPLA, de voormalige bevrijdingsbeweging van Zuid-Soedan. Over en weer werden deze week soldaten gedood, duizenden inwoners van de streek zijn vervolgens op de vlucht geslagen, de Verenigde Naties hebben 250 medewerkers geëvacueerd. Er zijn weliswaar 400 VN-militairen van de vredesmacht UNMIS in Abyei, maar die mogen niet ingrijpen.

Daarmee komt de broze vrede tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden, moeizaam afgesloten in 2005 na een jarenlange oorlog waarbij 2 miljoen doden vielen, opnieuw in gevaar.

Abyei, in het westen grenzend aan Darfur – waar zich een geheel ander intern Soedanees conflict afspeelt– ligt op de omstreden grens tussen het noorden en het zuiden. Het ‘Kashmir van Soedan’ wordt bewoond door islamitische nomaden, de Misseriya, en (zuidelijke) boeren, de Ngok Dinka.

Bij de vredesovereenkomst in 2005 kreeg Abyei een aparte status. De inwoners van de provincie kunnen zich in 2011 uitspreken of zij bij het noorden of zuiden willen horen. Bij een volgend referendum mag in datzelfde jaar het hele zuiden, dat nu al semi-autonoom is, zich uitspreken over totale onafhankelijkheid. De roadmap naar die volksstemming komt echter in gevaar als het conflict in Abyei uitmondt in een volledige oorlog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden