Fractievoorzitters praten met Jorritsma over grondwater

De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Almere en burgemeester Annemarie Jorritsma bespreken donderdag de kwestie rondom het illegaal oppompen van grondwater....

ANP

De provincie Flevoland ontdekte dit voorjaar door een tip dat Jorritsma een koudwarmte-installatie heeft en daarvoor grondwater oppompt. Daarvoor is volgens Flevoland nooit een vergunning aangevraagd, evenals voor de diepteboringen die hieraan vooraf gingen.

,,Ze is hierop door de commissaris van de koningin aangesproken en volgens haar eigen verklaring heeft ze overlegd met de gemeentesecretaris'', vertelde Beuse. ,,Waarom heeft ze het niet gemeld aan de raad'', vroeg hij zich hardop af. ,,Daar moet een goede reden voor zijn.'' Meer wilde hij maandag niet kwijt over de kwestie.

Het nieuws kwam pas afgelopen weekeinde naar buiten. In de tussentijd is onder meer onderzocht hoe de bodem in wijk de Overgooi in elkaar zit. ,,Er zit een beschermende kleilaag in die de drinkwatervoorraad isoleert. Daarom mag er ook niet worden geboord'', aldus een zegsman van het provinciebestuur. Het eindrapport wordt op zeer korte termijn verwacht. De kans dat Jorritsma alsnog een vergunning krijgt voor het oppompen van grondwater, acht de woordvoerder bijna uitgesloten. ,,In dat deel van Flevoland is heel expliciet bepaald dat het grondwater is bestemd voor drinkwater. En dat mag alleen door een drinkwaterbedrijf worden opgepompt.''

Jorritsma liet weten dat zij niet wist dat voor het oppompen een vergunning nodig is. Vanuit haar positie heeft ze zich ,,natuurlijk verre gehouden van bemoeienis'' met het proces rondom de vergunningverlening, aldus haar woordvoerder. Bij de bouwvergunning voor haar huis is op de installatie gewezen, meldde hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden