Fractievoorzitters bezoeken missie Afghanistan

De meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben de afgelopen vier dagen een gezamenlijk bezoek gebracht aan Afghanistan. Ze wilden met eigen ogen zien hoe de politietrainingsmissie loopt en onder welke omstandigheden de Nederlanders hun werk doen.

Premier Mark Rutte tijdens zijn laatste bezoek aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. © ANP

PVV-leider Geert Wilders kon om veiligheidsredenen niet mee op reis, zo hebben het ministerie van Defensie en de Tweede Kamer vandaag gemeld. Van de PVV ging geen vertegenwoordiger mee. De fractievoorzitters van de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren waren om persoonlijke redenen niet van de partij en lieten zich vervangen door fractiegenoten.

De politici spraken in Mazar-e-Sharif (Nederlandse F-16's), Kunduz en in de hoofdstad Kabul met militairen, politiefunctionarissen en diplomaten. In Kabul werd de delegatie ontvangen door president Hamid Karzai. Volgens delegatieleider Willibrord van Beek is er 'oprecht veel respect' voor het werk dat de Nederlanders samen met de internationale en Afghaanse partners doen. De fractievoorzitters gingen in Kunduz langs bij de trainingscentra, waar ze ook spraken met rekruten. Ook bezochten ze de Afghaanse politieschool en hadden ze een ontmoeting met parlementsleden uit Kunduz.

Minister Hans Hillen van Defensie sprak vorige maand de hoop uit dat meer Tweede Kamerleden zelf een kijkje kunnen nemen bij de missie, omdat volgens hem de discussie erover dan makkelijker zal zijn. Het politieke debat gaat de komende tijd vooral over een mogelijke uitbreiding van de missie. Nu geven Nederlanders basis- en praktijktraining aan Afghaanse agenten. Daar komen onderofficieren bij. Het kabinet onderzoekt of ook de grenspolitie in het noorden kan worden getraind alsmede politiemensen die buiten Kunduz aan de slag gaan. Afghanistan en de NAVO hebben Nederland daarom gevraagd.

Vooral over de grenspolitie bestaan twijfels, omdat die militair is georganiseerd. Op aandringen van de Kamer is echter afgesproken dat door Nederland opgeleide agenten niet mogen worden ingezet voor gevechtsacties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden