Fracties weigeren openheid over 27 miljoen aan subsidie

De Tweede Kamer heeft vorige maand achter gesloten deuren besloten geen enkele informatie te verstrekken over de 27 miljoen euro die de Kamerfracties in 2010 aan subsidie ontvingen. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Vertegenwoordigers van alle fracties besloten in een bijeenkomst van het Presidium van de Tweede Kamer - het dagelijks bestuur - over de vertrouwelijkheid van deze gegevens. Ook werd een protocol opgesteld over hoe om te gaan met vragen vanuit de media over de zogeheten fractiekostensubsidies, die onder meer zijn bedoeld voor het inhuren van fractiemedewerkers en de kantoorkosten in de Tweede Kamer.

Volgens betrokkenen wilden de Kamerleden, die in de regel juist voorstanders zijn van transparantie, de gegevens niet vrijgeven uit angst voor Britse toestanden. In Groot-Brittannië leidde het bekend worden van bonnetjes van parlementariërs twee jaar geleden tot grote ophef. Enkele volksvertegenwoordigers stapten op, anderen moesten grote bedragen terugbetalen.

De beslissing tot geheimhouding door de Tweede Kamer heeft geleid tot verdeeldheid onder politieke partijen. De SP besloot medio september als eerste het besluit van de Kamer naast zich neer te leggen. Die partij heeft verantwoording afgelegd over haar subsidies. Daaruit blijkt dat de SP-fractie de afgelopen jaren de subsidie bij lange na niet op kreeg. In 2008, 2009 en 2010 hield de fractie jaarlijks zo'n twee miljoen euro over. De SP heeft zich in het verleden vaak gekeerd tegen de in hun ogen hoge vergoedingen voor Kamerleden en -fracties.

Donderdag kwam na vragen van het partijbestuur ook de PvdA-fractie over de brug. De verantwoording is ter inzage gelegd. PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen heeft een brief naar de andere partijen gestuurd waarin zij oproept tot openheid.

Uit de PvdA-verantwoording blijkt dat de fractie - in tegenstelling tot de SP - wel de volledige subsidie opsoupeert. Het leeuwendeel wordt uitgegeven aan de 80 man sterke personele ondersteuning van de fractie.

Ook valt de uitzonderingspositie van PvdA-Kamerlid Khadija Arib op. In tegenstelling tot haar collega's - die assistenten inhuren via de fractie - blijkt Arib zelf voor zo'n 60 duizend euro een medewerker in dienst te hebben genomen. D66, Groenlinks en de ChristenUnie kondigden, na eerdere weigeringen, vrijdagmiddag aan spoedig opening van zaken te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden