Fractielid stapt op na 'nieuwe corruptieverdenking' VVD

VVD'er Kathalijne de Kruif, die vastzit op verdenking van hennepteelt, witwassen en het lekken van geheime ambtelijke informatie, heeft vandaag haar ontslag ingediend als gemeenteraadslid van Stichtse Vecht.

Rob Bats Beeld epa

Zij zou vertrouwelijke informatie over de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester hebben doorgespeeld aan de prominente VVD'ers Piet Ploeg en Rob Bats. NRC Handelsblad meldt dat de twee evenals De Kruif worden verdacht van corruptie. Het Openbaar Ministerie kan daar 'in het belang van het onderzoek' niets over zeggen. Ploeg noch Bats was dinsdag bereikbaar voor commentaar.

De bedoeling van het lekken zou zijn geweest dat Rob Bats dankzij een informatievoorsprong als winnaar uit de burgemeestersprocedure zou komen. Dat plan mislukte: PvdA'er Marc Witteman werd in januari benoemd tot burgemeester van Stichtse Vecht, de Utrechtse fusiegemeente waar Loenen, Breukelen en Maarssen onder vallen.

Bats raakte onlangs nog in opspraak nadat bleek dat hij als interim-burgemeester van Terschelling een kritische ambtenaar afkocht met 155 duizend euro. Voor dat bedrag werd de accountant geacht zijn mond te houden over de door hem gesignaleerde misstanden in de Terschellingse begroting.

Bats op Terschelling

Lees hier over de klokkenluider die op Terschelling, waar Bats burgemeester was, werd betaald om op te stappen. En lees ook de reconstructie van het boekhoudschandaal dat daarmee onder de pet gehouden diende te worden.

Piet Ploeg Beeld anp

Staart tussen de benen

Eerder vertrok Bats met de staart tussen de benen uit het Groningse Haren, nadat hij als burgemeester ernstige inschattingsfouten had gemaakt bij de aanpak van de Facebookrellen in september 2012.

Piet Ploeg was wethouder in Stichtse Vecht, tot hij in april 2014 verstrikt raakte in een kemphanenstrijd met een VVD-partijgenoot. De afgelopen maanden stond hij vooral in de belangstelling als voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Hij verloor zelf zijn broer, schoonzus en neef bij de ramp.
Kathalijne de Kruif was fractievoorzitter van de VVD in Stichtse Vecht. Half februari werd zij aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim. Enkele dagen later werd ze gearresteerd als een van de acht verdachten in een groot strafonderzoek naar hennepteelt. De ambtelijke corruptie rondom de burgemeestersprocedure kwam waarschijnlijk aan het licht als bijvangst toen de politie De Kruifs telefoon aftapte ten behoeve van het henneponderzoek.

Donderdag beslist de rechter-commissaris of De Kruif op vrije voeten komt. In de politiek keert zij sowieso niet terug, heeft zij haar VVD-collega's dinsdag laten weten. Dat acht zij 'niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf', aldus de lokale VVD-fractie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden