Fractieleiders sporen parlement Curaçao aan

De Nederlandse fractievoorzitters op bezoek in Curaçao hebben gisteren hun collega's in het parlement van Curaçao aangespoord alsnog opdracht te geven tot een diepgaand onderzoek naar berichten over corruptie in de regering van premier Gerrit Schotte.

Nederlandse politici, onder wie PvdA-leider Job Cohen, begin deze week op St. Eustatius, voorafgaand aan hun bezoek aan Curaçao. Beeld ANP
Nederlandse politici, onder wie PvdA-leider Job Cohen, begin deze week op St. Eustatius, voorafgaand aan hun bezoek aan Curaçao.Beeld ANP

Aanleiding is een rapport van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller. Daaruit blijkt dat er iets schort aan de integriteit van premier Schotte en van zeker twee ministers in zijn kabinet. Rosenmöller riep Curaçao op verder onderzoek te doen. De Staten, het parlement van Curaçao, noemde zijn rapport vorige week onacceptabel.

Niet welkom
De oproep van de Nederlanders viel niet in goede aarde. De relatie met Nederland is niet goed, wij voelen ons niet welkom in het Koninkrijk, zei Dean Rozier, fractievoorzitter van de partij van Schotte.

Eunice Eisden van de kleinste regeringspartij MAN noemde Rosenmöllers stuk een roddelrapport waarin 40 mensen anoniem worden opgevoerd. 'Niemand kan iets verifiëren, zo gaat het in een rechtsstaat niet.' Zij wees erop dat het parlement het rapport al heeft besproken en erover heeft geoordeeld. Dat weer terugdraaien zou ondemocratisch zijn, aldus Eisden.

'Doe onderzoek'
Van Nederlandse kant formuleerde PvdA-fractievoorzitter Job Cohen de boodschap nog eens. 'Ik ben altijd blij als vragen over integriteit onderzocht worden, omdat je ervan kunt leren. Het gaat niet om de uitkomst, maar doe onderzoek.'

De meeste Curaçaose collega's waren duidelijk niet gecharmeerd van die oproep. 'De tijd van afkeuren is voorbij. Op deze manier verder gaan, heeft geen zin meer', zei Eisden.

Tevreden
De Nederlandse fractievoorzitters waren tevreden dat ze hun boodschap hadden overgebracht. 'En die is van onze kant goed en unisono overgekomen', zei D66-leider Alexander Pechtold. De vermeende corruptie in regeringskringen staat voor hem voor een groter probleem in Curaçao: dat van een gebrek aan goed en integer bestuur.

Pechtold kondigde aan dat hij vandaag voor premier Schotte dezelfde boodschap heeft. 'Als hij niets te verbergen heeft, waarom zou hij dan bang zijn voor een onderzoek?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden