Fractieleider AOV wil rijksdienst financiën partij laten controleren

Kamerfractieleider J. Nijpels van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) wil de Rijksaccountantsdienst inschakelen, om de boekhouding en twee stichtingen van de partij te laten controleren....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

In een aangetekend schrijven heeft Nijpels de financïele cijfers opgeëist van de overheidssubsidies aan het partijbestuur en twee stichtingen. Het betreft een bedrag van 180 duizend gulden voor het vormings- en opleidingscentrum de Martin Batenburg stichting, en het Wetenschappelijk Instituut de Dr. Ir. F.J. Philipsstichting. Voor 1 juni moeten de cijfers worden ingeleverd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het geschorste AOV-kamerlid Van Wingerden heeft de verwachting uitgesproken dat fractievoorzitter Nijpels uit haar functie zal worden gezet op de algemene ledenvergadering op 10 juni. Het AOV deelde mee dat de bijeenkomst zal worden uitgesteld.

Van Wingerden vecht zijn schorsing aan; hij spant een kort geding aan. Donderdag is na een vergadering van het dagelijks bestuur van het AOV besloten dat er een tweede vergadering over de kwestie moet worden belegd. Van Wingerden verzette zich, ondanks de afspraak 'radiostilte' te bewaren, openlijk tegen de opstelling van zijn fractievoorzitter, die er tegen is dat oprichter Batenburg van het AOV in de Eerste Kamer komt.

Nijpels is op werkbezoek geweest in Engeland. Voor de EO-radio verklaarde ze dat de fractie desnoods maar kleiner moet worden. Nijpels en Batenburg beschuldigen elkaar er van vriendjes en familie op bezoldigde posten te hebben geloodst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden