Fractie van GroenLinks: NAVO niet opheffen

De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks vindt dat de partij niet langer de opheffing van de NAVO moet nastreven, zoals in het verkiezingsprogramma staat....

Van onze verslaggever

In die nota wordt verder gepleit voor de omvorming van het Nederlandse leger. Het moet niet meer een organisatie zijn die mede gericht is op de landsverdediging, maar een die zich voornamelijk ten doel stelt deel te nemen aan vredesoperaties. Dat kan met minder mensen en hoeft minder geld te kosten dan nu, vindt GroenLinks.

De komende twee weken zal tijdens openbare ledenvergaderingen in de partij over de Defensienota worden gediscussieerd. Naar verwachting zal de meeste discussie ontstaan over het schrappen van de NAVO-paragraaf uit het verkiezingsprogramma. 'Het is een gevoelig thema', zei Rosenmöller gisteren. Met name de pacifistische vleugel van de partij, de voormalige PSP-aanhang, zal zich daarbij naar verwachting roeren, zoals ze dat ook al deed rond de Kosovo-crisis.

Toen ging de Tweede-Kamerfractie ook de discussie met de partijachterban aan om haar steun aan het kabinetsbeleid (meedoen aan militair optreden) te verdedigen. Enkele leden van de fractie hadden daar evenwel grote bedenkingen tegen. Ook nu, gaf Rosenmöller toe, vindt niet de hele fractie dat de NAVO-paragraaf geschrapt mag worden.

Een meerderheid van de elfmansfractie vindt de positieve opstelling ten opzichte van de NAVO evenwel het logische gevolg van de ontwikkelingen in Kosovo en, eerder, Bosnië. Daaruit blijkt volgens haar dat de NAVO een blijvend belangrijke rol kan spelen in vredesoperaties.

De NAVO is niet meer de afschrikkingsorganisatie die zij ooit was, zei Rosenmöller. Dat de relatie met Rusland is verbeterd en wordt uitgebreid, speelt een belangrijke rol in die overweging. De fractie blijft wel tegenstander van het bezit en gebruik van kernwapens door de NAVO.

GroenLinks komt met een eigen Defensienota met het oog op de binnenkort te verschijnen Hoofdlijnennotitie van minister De Grave van Defensie, waarin hij zijn visie op de ontwikkeling van de krijgsmacht geeft. GroenLinks wil de marine halveren. Bij de vredesmissies die de partij voor ogen staat, zijn slechts de helft van de Nederlandse fregatten, mijnenvegers en Orion-vliegtuigen nodig. De vier onderzeeërs kunnen worden verkocht. Het Nederlandse leger kan met minder toe dan de huidige 75 duizend manschappen. De fractie denkt aan een leger van ruim 50 duizend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden