Fractie stemt in met Voorhoeves voorstel voor beperking bezuiniging PvdA wil Defensie niet verder korten

In navolging van de VVD en het CDA vindt de PvdA dat de grens van de bezuinigingen op Defensie is bereikt....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat bedrag kan komen uit de economische groei of uit de extra post voor buitenlands beleid, maar mag niet bij Ontwikkelingssamenwerking worden weggehaald, aldus PvdA-defensiespecialist Zijlstra vrijdag.

Het Oost-Europa-beleid en het internationale milieubeleid moeten overigens ook worden bekostigd uit het potje 'intensivering buitenlands beleid', waaruit al honderd miljoen gulden per jaar aan Defensie is toegekend wegens deelname aan vredesmissies. Op het ministerie van Defensie is met grote opluchting gereageerd op Zijlstra's uitlatingen.

Zijlstra verklaarde vorig jaar, tijdens de begrotingsbehandeling van Defensie, de zogenoemde herijking van het buitenlands beleid te willen afwachten. Dat is nog steeds de positie van premier Kok.

'Ik ben er nu van overtuigd dat de grens zo ongeveer is bereikt', aldus Zijlstra, wijzend op de grote nadruk die Nederland legt op deelname aan internationale vredesoperaties.

De ommekeer bij Zijlstra kwam vorige week tot stand tijdens werkbezoeken van de Vaste Kamercommissie voor Defensie aan de drie krijgsmachtsdelen. Tijdens de bezoeken voerden de kamerleden niet zozeer gesprekken met generaals en admiraals, maar met de mannen en vrouwen op de werkvloer.

CDA-kamerlid Hillen was drie dagen met Zijlstra op pad: 'Zijlstra was erg onder de indruk van de motivatie en toewijding van de militairen. Ik denk dat hij zich heeft gerealiseerd dat de beveiliging van onze militairen in het buitenland zo goed mogelijk moet zijn en tevens dat de steun voor deelname aan vredesoperaties kamerbreed moet worden gedragen. Wellicht was hij bezorgd dat de PvdA het imago zou krijgen voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten.'

Van den Doel (VVD) zegt te hopen dat de financiële kant van de herijkingsdiscussie nu wat op de achtergrond raakt en er meer aandacht zal komen voor de inhoud.

Vandaag komen zestig kenners van buitenlands beleid bijeen op Buitenlandse Zaken om de langzaam op gang komende herijkingsdiscussie een impuls te geven. De bijeenkomst staat onder leiding van directeur Van Staden van het Instituut Clingendael.

De defensiespecialisten van D66, dat tot nu toe een middenpositie innam in de discussie over Defensie, vertoefden gisteren in het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden