Fraaie sketches over 11/9 * * *

9/11 Forever bevat geslaagde observaties, maar ook wat zwakke plekken.

9/11 Forever door Boom Chicago


Leidseplein Theater Amsterdam, 1 september. Nog te zien tot 18 september, boomchicago.nl


Het is een onzinnige vraag of je grappen kunt maken over 11 september. Natuurlijk kan dat, zeker tien jaar na dato. Daarom vonden de Amerikaanse komieken van Boom Chicago het tijd voor een comedyshow met 11 september als thema. In hun eigen Leidseplein Theater, waar ze al veertien jaar in het Engels shows geven, krijgt het zwaar beladen onderwerp de vertrouwde Boom Chicago-behandeling: stand-up comedy, filmpjes, sketches, improvisaties, liedjes en inventieve trucs met camera's en internet. Een echte lijn ontbreekt in de voorstelling en heel diep gaat het niet, maar dat zou ook niet passen in de nachtclubsetting van het theater, waarin het publiek aan lange tafels zit en er tijdens de voorstelling drankjes kunnen worden besteld.


In 9/11 Forever wordt er teruggeblikt op de fatale dag zelf: in het onderdeel 'Where were you?' vertellen de drie comedians Pep Rosenfeld, Greg Shapiro en Michael Orton-Toliver ieder in een monoloog waar ze waren en wat ze deden op 11 september 2001. Maar het grootste deel van het programma gaat over alles wat volgde op de aanslagen: van de grote onderwerpen als de war on terror en het beleid van Bush en Obama tot meer triviale zaken als de bizarre vragenlijstjes die je moet invullen in het vliegtuig naar Amerika.


De voorstelling bevat meerdere zwakke plekken, zoals een paar voorspelbare publieksimprovisaties die we qua opzet al te vaak gezien hebben. Ook een aantal van de gescripte sketches zijn niet leuk en origineel genoeg. Je krijgt de indruk dat de makers net niet zijn toegekomen aan die laatste kritische ronde, waarin de middelmatige grappen en scènes zonder pardon werden geschrapt, en er op zoek werd gegaan naar iets beters.


Daar tegenover staan gelukkig genoeg geslaagde sketches en observaties. Zo wordt er een verrassende theorie ontvouwd over hoe regisseur Dick Maas de aanslagen voorspelde in een van zijn films en is er een sterke improvisatie waarin aan de hand van steekwoorden uit het publiek complottheorieën worden bedacht. Ook de fragmenten waarin de comedians hun Amerikaanse blik op Nederland richten zijn fraai.


De grappen over 11 september zijn vrijwel nooit misplaatst of smakeloos. Dat zal te maken hebben met het feit dat ze afkomstig zijn van Amerikanen, die over hun eigen land vertellen en daarbij soms ook het verdriet laten doorschemeren. Een show over een zwaar onderwerp als dit bewijst eens temeer dat Boom Chicago een uniek hoekje inneemt binnen de Nederlandse comedy.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden