Fraaie functienaam, bescheiden takenpakket

Functie: HR Business Partner bij offshore-aannemer. Salaris: 3.508 euro bruto (40 uur).

Joris Zwetsloot
null Beeld Marieke van der Velden/Hollandse Hoogte
Beeld Marieke van der Velden/Hollandse Hoogte

Dilemma

Als human-resource-businesspartner weet Tessa (34) precies wat haar technische collega's verdienen bij de offshore-aannemer waar zij werkt. En dat steekt wel-eens. De staf, waartoe zij behoort, wordt volgens haar relatief ondergewaardeerd vergeleken met het specialistisch-technische personeel dat op zee werkzaamheden uitvoert voor het bedrijf.

Tessa is het aanspreekpunt voor het management als het gaat om het personeel. Voor een equivalent van 350 fulltime medewerkers begeleidt zij de prestaties, talentontwikkeling, uitbetaling en personeelswerving.

Daarvoor ontvangt zij bruto €3.508 in de maand, pensioen, een bonus en een dertiende maand. Maar is dit marktconform voor een businesspartner met dergelijke verantwoordelijkheden?

Advies

Om die vraag te beantwoorden moet je kijken met welke markt Tessa's baan wordt vergeleken. Want naast de gebruikelijke salarisbepalende factoren zoals functiezwaarte, ervaring en de organisatiegrootte weegt ook de bedrijfstak weleens mee, volgens Jurwin Rickets van Berenschot.

De financiële sector en de farmaceutische industrie betalen bijvoorbeeld goed, zegt Rickets. Net als offshorewerk, vooral omdat specialistisch geschoolde personeel vaak schaars is.

Bovendien ontvangen medewerkers die op een olieplatform werken allerlei toeslagen. Zij zijn vaak een lange tijd weg van huis, maken lange dagen en werken in zware en risicovolle omstandigheden.

Goed nieuws dus. Behalve voor Tessa. Want al die salarisverhogende omstandigheden zijn volgens Rickets niet van toepassing op haar takenpakket. 'De vergelijking met technische functies zal daarom altijd scheef lopen', zegt Rickets. Hij raadt Tessa aan vooral te kijken naar vergelijkbare functies op het gebied van human resources.

Simpel, zou je zeggen. Ware het niet dat er de laatste jaren een wildgroei is ontstaan aan functietitels. 'Nederland kent afdelingen PZ, O&O en HR, waar HRM-adviseurs, medewerkers P&O, HRD-officers werken en ga zo maar door', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau. 'Een functienaam zegt niet zo veel omdat elke organisatie die anders invult.'

Er zijn HR-businesspartners die meer dan 1 ton verdienen, zegt Van den Berg. Maar die functies zijn volgens hem stukken zwaarder dan die van Tessa. 'Die werken vaak bij internationale organisaties en maken deel uit van het management.'

Wat wel een redelijk salaris is, weet Ron Peters van FNV. Omdat er weinig sprake is van strategisch advies of het bepalen van beleid, schat hij Tessa's functie in als een zware operationele baan. Volgens de cao metalelektro , waar haar werkgever volgens hem onder valt, zit zij in het midden van de schaal, dus goed met vijf jaar werkervaring. Ook vergeleken met de 'BV Nederland' verdient Tessa marktconform, volgens Peters. Misschien wel iets daarboven, gezien het ruime pakket aan bonussen.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden