Fraai ongemak

Het menselijk geheugen werkt selectief, zei de Leidse hoogleraar Wagenaar woensdag in een onderhoudende aflevering van Barend & Witteman. Hij kan het weten: als dé geheugenexpert van Nederland heeft hij meermaals 'valse herinneringen' ontmaskerd....

Zal ik me Wim Kok op een dromedaris nog lang herinneren? Foto en verslag van dit Afrikaanse avontuur hadden gisterochtend al in de krant gestaan, maar in het beeldverslag van het NOS Journaal kwam het ongemak van de Nederlandse premier nog beter tot zijn recht. Een fraai ongemak, waarmee Kok aantoont dat er wel degelijk een klassieke sociaal-democraat in hem huist.

Even terug in de tijd. Joop den Uyl hield als premier spraakmakende redevoeringen en doorstond roerige partijcongressen. Maar het beeld dat echt in mijn geheugen staat gegrift is dit: hij is gast in een met zang en dans opgeleukt praatprogramma van de VARA en voordat hij aan de beurt is zingt Adèle Bloemendaal een lied. Een schalks lied. Terwijl de premier nog een paar stukken zit door te nemen, komt ze naar hem toe lopen en slaat een wulps been om hem heen. Verschrikt laat Den Uyl bril en stukken uit zijn handen vallen. Hij weet totaal niet hoe hij zich moet houden. Het incident heeft me nog jaren voor hem ingenomen, ondanks alle irritatie over zijn nivelleringszucht en missiedrang.

Koks beproeving in Eritrea is niet helemaal van dezelfde orde, maar goed genoeg voor een dosis empathie. (Jammer alleen van dat dansje waar hij zich later nog aan waagde.)

Het beeld van die hulpeloze kaaskop achter die bult zal me in elk geval langer bijblijven dan het interview met Henk Westbroek in de Hemelpoort. Aan tekst geen gebrek, maar zijn zelfingenomenheid werkte als een geluidsscherm.

En de fletse enscenering van het programma helpt ook al niet. Ivo Niehe deze week in Elsevier: 'Bij BNN zit niets meer dat me inspireert. Zie ik Jeroen Pauw zitten in zo'n naargeestig goedkoop decor met twee glaasjes water. Daarmee redden we het niet.'

Geruststellende gedachte: een man als Wagenaar vergeet bepaalde dingen ook heel snel. Aan het slot van de uitzending vroeg Paul Witteman of hij zich de openingsvraag nog herinnerde. Dat bleek niet het geval. De expert haalde er de schouders over op. 'Je vraagt aan een goede kapper toch ook niet of hij kaal wordt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.