Foxconn geeft toe: kinderen in fabrieken

Kinderen van 14, 15 en 16 jaar worden te werk gesteld in fabrieken van Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat in China iPhones, iPads en andere elektronica produceert. Dat heeft het bedrijf woensdag erkend in reactie op een rapport van China Labour Watch, een in New York gevestigde actiegroep die strijdt voor verbetering van arbeidsrechten in China.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - De jonge arbeiders lopen formeel stage bij Foxconn tijdens hun opleiding. In werkelijkheid worden ze volgens China Labour Watch gedwongen tot zwaar productiewerk, onder meer in nachtdienst.

Direct na publicatie van het rapport erkende Foxconn de misstand, die onbedoeld zou zijn. Woensdag werden 56 minderjarige stagiairs teruggebracht naar school in Yantai in de provincie Shandong.

De minderjarigen werkten niet aan de productie van iPhones of andere Apple-producten, maar aan de nieuwe spelcomputer Nintendo Wii. Ze werden volgens het bedrijf aangenomen vanwege het tekort van negentienduizend arbeidskrachten in de Yantai- productiezone, met medeweten van de lokale autoriteiten. Eerder dit jaar werden ook in Chinese fabrieken van Samsung scholieren aangetroffen en waren er geruchten over de inzet van jongeren bij de fabricage van iPhones in de Foxconn-fabrieken.

Tijdens het onderzoek sprak China Labour Watch met een 14-jarige scholier van een technische school in Yantai. Hij werd samen met tweehonderd klasgenoten te werk werd gesteld op de afdeling intern transport van Foxconns Yantai Techonology Park. Daar werkte hij van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends. Hij zou van zijn opleiding worden verwijderd als hij zijn productietijd in de fabriek niet zou afmaken, vertelde de scholier, die door de zware werkomstandigheden ziek werd.

'Onderwijsinstituten ontvangen een premie voor elke arbeidskracht die ze aanleveren', zegt onderzoeker Li Qiang van China Labour Watch in New York. 'De bonus is afhankelijk van hoelang de student blijft werken, wat kan variëren van een tot drie maanden. De premie ligt dan tussen de 120 en 180 euro.'

De bonus is volgens hem een van de redenen waarom de scholen meewerken. 'De andere is dat dit beleid is van de lokale overheden.' De woensdag weggestuurde 56 minderjarigen zijn volgens Li Qiang het topje van de ijsberg. In dezelfde fabriek waren zeker tweehonderd te werk gestelde jongeren, zegt hij. 'Maar die zijn waarschijnlijk al eerder weggestuurd.'

Volgens de internationale arbeidswetgeving mogen kinderen van 12, 13 en 14 jaar 'licht economisch werk' verrichten, wat meestal neerkomt op maximaal 14 uur per week. Het werk mag scholing niet in de weg staan en niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden