Foutje Martina kost Nederlandse atletiekploeg plek in hoogste divisie

BRAUNSCHWEIG - Churandy Martina is vaak de smaakmaker van de Nederlandse atletiek, maar bij de Europa Cup voor landenteams bedierf zijn diskwalificatie op de 200 meter de stemming. Zonder zijn fout had Nederland zich gehandhaafd in de hoogste divisie van de Europese atletiek. Martina stapte in de bocht op een lijn.


De Nederlandse doelstelling voor de landenwedstrijd in Duitsland was even ambitieus als simpel: niet degraderen. De gemengde ploeg moest als negende eindigen om zich te handhaven bij de beste twaalf landen uit de hoogste divisie, die al jaren wordt gedomineerd door sportieve grootmachten als Duitsland, Rusland en Frankrijk. In 2013 dwong Nederland promotie af naar de Europese elite. Er zijn vier divisies met in totaal 46 landen.


In het winderige voetbalstadion van Braunschweig stonden veertig onderdelen op het programma, verdeeld over twee dagen. Vrijwel alle disciplines uit de olympische atletiek dus, met uitzondering van de 10.000 meter, de marathon en het snelwandelen.


Op ieder onderdeel vaardigde elk land een man en een vrouw af. Ze verdienden punten op basis van hun klassering: 12 voor de winnaar, 11 voor de nummer twee, enzovoort, tot één punt voor de slechtst presterende atleet. Bij elkaar opgeteld vormden de punten de totaalscore per land.


Duitsland bleek na twee dagen het sterkste land van Europa. Het loste Rusland na vier overwinningen op rij af, met een score van 371 tegen 359,5 punt. Nederland moest genoegen nemen met de elfde plaats, met 208 punten. Tsjechië en Zweden eindigden met 212,5 en 212 punten net boven Nederland.


Op grond van de Europese seizoensranglijsten had de Atletiekunie uitgerekend dat Nederland als negende kon eindigen, mits Martina een redelijk aantal punten binnenhaalde. Dat leek te lukken. Op de 200 meter eindigde hij als zesde, ondanks een hardnekkige liesblessure die topprestaties belet sinds de Zomerspelen van 2012.


Bij nadere bestudering van de televisiebeelden bleek Martina in de bocht op de lijn te hebben gelopen. Hij werd geschrapt uit de uitslag. Bij de Zomerspelen van Peking (2008) verspeelde Martina wegens hetzelfde vergrijp een zilveren medaille.


In de bocht doet de lies veel pijn, zei Martina. Hij laat zich binnenkort behandelen in de Duitse kliniek van Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, de omstreden arts van onder meer Bayern München en Usain Bolt.


Ondanks de fout van Martina wilde technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie de schuld niet leggen bij de meest ervaren atleet uit de Nederlandse ploeg. Om als negende te eindigen, had Nederland slechts vier punten extra moeten verdienen. 'Die zijn altijd wel ergens te vinden', zei hij diplomatiek. 'Ik vind het fantastisch dat Churandy hier meedoet, ondanks zijn klachten. Die bochten van hem zijn echt een probleem door die blessure.'


Toch waren de punten van Martina hard nodig, want in Braunschweig bleek onomstotelijk dat de Nederlandse atletiek op veel onderdelen geen rol van betekenis speelt. Op zeven van de veertig nummers scoorden de atleten slechts één punt: hinkstapspringen en steeplechase (mannen en vrouwen), kogelslingeren (mannen), 400 meter horden en discuswerpen (vrouwen).


Vooral de vrouwen zorgden ervoor dat Nederland lang in de race in bleef voor handhaving in de hoogste klasse. Dafne Schippers (200 meter), Sifan Hassan (3.000 meter) en de sprintsters van de 4x100-meter-estafetteploeg zorgden voor drie overwinningen. Jamile Samuel liep naar de tweede plaats op de 100 meter.


Voor uitschieters zorgden ook discuswerper Eric Cadée (vierde), polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar (vijfde) en 5.000-meterloopster Jip Vastenburg (vierde). Kogelstootster Melissa Boekelman (zevende), verspringer Ignisious Gaisah (zevende) en 1.500-meterloopster Maureen Koster (zevende) stelden teleur.


Roskam betreurt de degradatie, maar hij bekende dat er onvoldoende geld is om structureel iets te doen aan de onevenwichtige samenstelling van de Nederlandse ploeg. Het schaarse geld gaat naar de sprint, de meerkamp, potentiële medaillewinnaars als Sifan Hassan en talentontwikkeling. Roskam wees erop dat Nederland zich met iets meer geluk had kunnen handhaven in de hoogste divisie.


Hij erkende ook dat de Europa Cup ondergeschikt is aan de EK atletiek, in augustus in Zürich. Hoewel hij de inzet en betrokkenheid van de ploeg roemde, blijft de landenwedstrijd een 'tussendoortje'. Atletiek is in de eerste plaats een individuele sport.


Gezien de sterke prestaties van sommige atleten in Braunschweig moet het mogelijk zijn in Zürich medailles te veroveren. Misschien zelfs meer dan de twee gouden en drie zilveren van twee jaar geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden