Foutje? Gewoon eventjes naar de kliniek

Het publieke debat in Amerika is sinds drie dagen ernstig in beslag genomen door de onwaarschijnlijke, maar ware geschiedenis rond Lisa Nowak, de 43-jarige, zojuist gescheiden astronaute die in de slag om de gunsten van haar manlijke collega, de woudreus Bill Oefelein, van Houston naar Orlando racete, 1.500 kilometer, om...

Amerikanen zijn puriteins en daardoor geobsedeerd door (seks)schandalen. Het is ook een christelijk land; het kent de bijbelse opdracht tot vergeving.

Wat kan Lisa Nowak nog doen om haar bestaan te redden?

De public relations-industrie die rond nationale beroemdheden zwermt, heeft een standaardmodelletje ontwikkeld dat gebroken reputaties moet helen. In één zin luidt de toverformule: toon nederigheid en berouw en zeg in het openbaar dat je in rehab gaat, naar het afkickcentrum.

‘Ik betreur mijn opmerkingen ten zeerste’, zei de beroemde acteur en cabaretier Michael Richards in november vorig jaar, een dag nadat hij tijdens een optreden in een club in Los Angeles in wilde woede van leer was getrokken tegen ‘nikkers’.

Nog voordat de video YouTube had bereikt en zijn optreden tot een schandaal uitgroeide, hadden zijn pr-mensen Richards naar een 4-sterren-ontwenningskliniek iets buiten L.A. gebracht. In enkele weken was hij een herboren mens.

Ted Haggard, vereerd televisiedominee, bleek vorig jaar een morsige relatie te hebben gehad met een homoseksuele hoer. ‘Er is een deel van mijn bestaan dat weerzinwekkend is en duister’, schreef Haggard aan zijn gelovige gemeente. Máár, zo beloofde hij, hij zou in ‘spirituele rehab’ gaan. Deze week is hij tot ‘volkomen heteroseksueel’ uitgeroepen.

Tara Conner is een meisje uit de provincie dat vorig jaar zomaar tot Miss USA werd uitgeroepen. Al gauw trok ze hoerend en snoerend langs de clubs van New York. Donald Trump die over onroerend goed én over Miss USA gaat, gaf haar nog één kans. In tranen kondigde ze haar gang naar de kliniek aan. Na vier weken was ze weer een provinciemeisje.

Lindsay Lohan, filmsterretje en feestbeest, werd in de goot aangetroffen na een feestje bij Prince. Spoedig ging ze in rehab, in een kliniek die zichzelf Wonderland noemt. Maar Lohan onderbrak haar behandeling regelmatig, om op stap te gaan met Paris Hilton of om een nieuwe Mercedes te kopen.

Vorige week haalde de burgemeester van San Francisco, Gavin Newsom, de voorpagina’s toen bleek dat hij het gedaan had met de vrouw van zijn meest nabije adviseur. ‘Alles wat jullie er over gelezen hebben, is waar’, bekende de burgemeester. Hij beloofde in rehab te gaan, zij het alleen in de weekenden.

Astronaute Lisa Nowak heeft het eerste deel van de opdracht reeds vervuld. ‘Ik kan niet geloven dat dit mij overkomen is’, stamelde zij. Spoedig zullen we horen dat ze in een kliniek haar leven gaat oprapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden