Foutenfestival USZO brengt vrouw in geldproblemen
Ze skiet, fietst en rijdt auto. Enkele maanden nadat Marianne Matze in 1988 tijdens haar werk als tramcontroleur in Den Haag werd neergeslagen, kon ze alles weer....
Maar de USZO, de uitkeringsinstantie die per 1 januari is opgegaan in het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), oordeelde anders. Volgens de USZO was Matze volledig arbeidsongeschikt. Ze werd niet naar ander werk begeleid, maar kreeg een uitkering. Maar Matze houdt niet van thuiszitten.
Ze had allerlei baantjes tot ze in 1992 bij de sociale werkvoorziening ging werken. En omdat ze werkte, kortte de USZO haar op de uitkering. Om helemaal van de USZO af te zijn, besloot Matze in 1997 36 uur te gaan werken. 'Ik wilde af van die uitkering', zegt ze.
Maar omdat ze minder verdiende dan toen ze nog tramcontroleur was, kreeg ze alsnog een aanvullende uitkering. Bovendien kreeg Matze in oktober 1997 een nabetaling van ruim 3300 gulden (bijna 1500 euro) omdat de USZO naar eigen zeggen 'een fout had gemaakt'.
In juli 1999 werd Matze opnieuw gekeurd voor de WAO. Wat bleek? Volgens de keuringsarts was ze nog steeds volledig arbeidsongeschikt en moest haar uitkering hetzelfde blijven. 'Ik werkte al jaren, ik begreep er niets van', zegt Matze.
Ze besloot zich niet druk te maken tot ze eind 1999 een brief van de USZO kreeg waarin de instantie haar berichtte dat ze onterecht een WAO-uitkering kreeg. De uitkering werd met terugwerkende kracht tot en met juli 1997 stopgezet en de USZO eiste bijna twaalfduizend gulden terug.
Sindsdien is het een komen en gaan van vorderingen. In maart 2000 trok de USZO de vordering in. De uitkering werd hervat en Matze kreeg een nabetaling van bijna 7400 gulden omdat ze volgens de USZO 'vanaf juli 1997 te weinig geld heeft gehad'.
Maar ook bij die situatie bleef het niet. Volgens de laatste USZO-brief moet Matze in 34 maandelijkse termijnen 250 euro naar de USZO overmaken. 'Deze beslissing is definitief', schrijft de uitkeringsinstantie. Matze zit met de handen in het haar. Volgens haar advocaat D. Hes kan ze maar beter betalen.
'Nu gooit mijn advocaat ook al de handdoek in de ring. Ik ben al jaren uit de WAO en heb zelf een baan gevonden zonder hulp van wie dan ook. Waar heb ik dit aan te danken?', raast Matze.
Een uitspraak van de rechtbank in Den Haag moet 24 februari uitsluitsel brengen. De UWV reageert teleurgesteld, maar wil niet op de zaak ingaan tot de rechtbank uitspraak heeft gedaan.
'Mevrouw Matze had schriftelijk een klachtenprocedure in gang moeten zetten. Dan was het tot in de puntjes uitgezocht', zegt een woordvoerder. 'Maar daar koopt ze nu natuurlijk weinig meer voor.'